sursa foto:  g4media.ro

General-maior (r) Paul Hurmuz: ‘Trebuie să recunoaștem că pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina au funcționat ca un accelerator’

General-maior (R) Paul Hurmuz, fost director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internațional al NATO, a declarat că țările dezvoltate au avut de pierdut în urma globalizării.

Este evident că avem o lume în mișcare. Mișcările nu au început de acum, ci de 10-15 ani. Globalizarea a generat anumite efecte pozitive pentru foarte mulți. A ajutat enorm China să se ridice din nivelul de sărăcie în care era acum 40-50 de ani. În schimb, a avut și efecte negative, mai ales în țările foarte dezvoltate, în același timp ridicându-se noi puteri. Lumea a simțit nevoia de a reevalua toate angajamentele care s-au făcut la sfârșitul celui al Doilea Război Mondial și de a vedea dacă sunt mai sunt valabile”, a declarat Paul Hurmuz.

Potrivit acestuia, schimbările din ultimii ani au fost puternic influențate de pandemia de COVID-19 și de războiul din Ucraina.

 

Lumea nu se poate limita la 5 membri permanenți care sunt în Consiliul de Securitate. De aceea s-au căutat mecanisme care să adune aceste noi puteri (G20 este exact o astfel de soluție). Trebuie să recunoaștem că pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au funcționat ca un accelerator. Toate lucrurile au căpătat o viteze mai mare de transformare. Criza COVID a generat foarte multe probleme economice și le-am văzut foarte ușor. Apoi, au fost decizii, din partea SUA și China, de a încerca o decuplare”, a adăugat fostul director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internațional al NATO.

General-maior (R) Paul Hurmuz: „China s-a ridicat cu ajutorul SUA

Toate acele industrii care s-au transferat din Statele Unite și din alte țări occidentale în China, au ajutat-o să se ridice, să capete expertiză. La un moment dat, SUA și alte țări occidentale s-au simțit amenințate, poziția globală s-a simțit în pericol și s-au luat măsuri. O măsură care pare banală, dar care are un impact extraordinar, este aceea de a bloca accesul Chinei la mașinile de scriere a cipurilor. Există, în momentul ăsta o singură firmă în lume și ea este în Olanda. O astfel de mașină costă undeva la 350-400 de milioane de dolari. China nu mai are acces la aceste mașini de scriere. S-a luat decizia ca astfel de fabrici să fie redeschise și construite în SUA”, a mai spus generalul, conform Gandul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare