sursa foto:  Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO: ‘Amenințarea nucleară este mai mare decât de obicei. Cea mai puternică armă nucleară care a fost vreodată utilizată în sensul testării ei a avut peste 50 de megatone. Rușii au utilizat-o prin anii ’60-’61’

Generalul în rezervă Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO, a explicat, care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

Cât de mare este amenințarea nucleară?

Amenințarea nucleară este mai mare decât de obicei. Dar va trebui să facem o distincție între categoriile de arme nucleare la care ne referim. Arme nucleare strategice sau arme nucleare tactice. Există ideea teoretică că un război nuclear poate fi controlat și poate fi limitat, susțin unii, numai la arme nucleare tactice. Alții, și așa cred și eu, susțin că odată trecută bariera nucleară, consecințele pot fi incalculabile.

Ce înseamnă arme nucleare tactice și uzul acestor arme? Este sau nu periculoasă o astfel de acțiune în Ucraina vecină?

Atunci când vorbim despre nivelurile artei militare strategic, operațional și tactic avem în vedere atât obiectivele care sunt avute în vedere a fi atinse, cât și nivelul care comandă acele forțe, mijloace care acționează pentru atingerea acelor obiective. Adică acțiunea pentru atingerea acelui obiectiv este la nicel tactic, de nivel mic.

Cu alte cuvinte, folosirea acestor arme nu ar reprezenta un pericol pentru România sau pentru români.

Asta este teoria cea mare. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte clari, regulile diferă. Pe timpul Războiului Rece, aceste arme nucleare, în momentul în care se dădea voie la utilizarea lor de către conducerea strategică, să ajungă la comandanții din teren care să ia măsuri pentru utilizarea lor pentru atingerea anumitor obiective din teren. Asta pe de-o parte. Din punct de vedere tactic. Din punct de vedere tehnic sau al capabilităților, arma nucleară tactică, ca și nivel de distructivitate, ea se împarte între 0,3 kilotone până la 100 de kilotone. Pe când arma nucleară strategică care este conținută în rachetele balistice internaționale, acelea sunt de ordinul megatonelor. Cea mai puternică armă nucleară care a fost vreodată utilizată în sensul testării ei a avut peste 50 de megatone. Rușii au utilizat-o prin anii ’60-’61.

Am văzut mai devreme răspunsul lui Jake Sullivan, consilier de la Casa Albă pe probleme de securitate, care spunea dacă vom ajunge într-un astfel de punct, atunci consecințele vor fi catastrofale, iar răspunsul Occidentului și al SUA va fi decisiv. Ce înseamnă consecințe catastrofale?

În momentul în care armele nucleare au apărut și în momentul în care au apărut în ambele părți, și în SUA, și în Rusia, cele două țări au vorbit despre descurajarea reciprocă și niciodată nu au fost foarte clari în a defini termenul. Au zis: atenție, dacă voi le utilizați, voi veți suferi consecințe catastrofale. În această politică declaratorie se utilizează ceea ce se cheamă ambiguitate.

Dar ce ar putea însemna aceste consecințe catastrofale?

Ar însemna, nu neapărat, utilizarea unor arme nucleare, ci ar putea însemna utilizarea unor arme clasice, alături de alte măsuri care ar genera niște consecințe catastrofale pentru Rusia, pentru că în momentul în care vedem o țară în război și o altă țară acționând, nu neapărat declanșând război împotriva țării respective, ci ar putea utiliza și alte mijloace pentru că există în acțiunea strategică un fel de portativ cu patru linii, DIME – diplomație, informații, militar și economie. Aceste patru zone de acțiune, pe fiecare din aceste linii se iau măsuri și de cele mai multe ori acțiunile unui stat împotriva altui stat înseamnă o îngemănare a acestor zone astfel încât rezultatul catastrofal să fie atins nu neapărat prin utilizarea unei singure măsuri, ci prin utilizarea tuturor măsurilor. În concluzie, nu văd America acționând cu arme nucleare împotriva Rusiei.

Dar ar putea acționa în orice alt fel…

Exact, astfel încât aceste consecințe să fie catastrofale pentru statul rus în ceea ce privește puterea lui de a genera agresiune împotriva altor state, conform stirileprotv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare