sursa foto:  Eugen Dinu/Bugetul.ro

Granițe ferecate! Poliția Română, pentru Bugetul.ro: ‘Nu avem intrate arme din Serbia, până la acest moment’

În contextul ultimelor atacuri armate ce au avut loc în Serbia, am vrut să aflăm de la șeful Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), comisarul-șef Nicolae Adrian Dinu, dacă în ultimul an în țara noastră au intrat ilegal arme din țara vecină.

Întrebat de reporterul Bugetul.ro dacă în România au intrat arme din Serbia în ultimul an, comisarul șef Nicolae Adrian Dinu ne-a precizat că, din datele Poliției Române, nu au intrat arme în țara noastră.

Eugen Dinu, reporter Bugetul.ro : Din Serbia au intrat arme în ultimul an?

„Nu avem intrate, din ce date avem până la acest moment, arme în România”, a răspuns, pentru Bugetul.ro, comisarul-șef Nicolae Adrian Dinu, directorul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR.

Miercuri, reporterul Bugetul.ro a participat la conferința de presă organizată de Poliția Română, cu prilejul ședinței de închidere a Proiectului FOCAL SF – Fight Organized Crime Against Light Small Firearms – un proiect finanțat din fonduri europene.

Despre FOCAL SF – Fight Organized Crime Against Light Small Firearms

Proiectul FOCAL SF – Fight Organized Crime Against Light Small Firearms a fost implementat de un consorțiu format din Fundația Internațională și Ibero-Americană pentru Administrație și Politici Publice – FIIAP din Spania, în calitate de lider de proiect, Inspectoratul General al Poliției Române, Guardia Civil din Spania și Poliția de Siguranță Publică din Portugalia, în calitate de parteneri.

Proiectul a debutat, în anul 2020, cu un buget total de 770.000 de euro.

Obiectivul proiectului

Obiectivul proiectului a fost acela de a îmbunătăți coordonarea între diferite acțiuni și inițiative în lupta împotriva traficului de arme, de a contribui la dezvoltarea interoperabilității între bazele de date relevante, acordând o atenție specială rezultatelor inițiativelor comune și acțiunilor operaționale între statele membre UE și țări terțe, îndeosebi din Balcanii de Vest.

Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a beneficiat, ca urmare a implicării în proiect, de modernizarea bazei de date RNAi și de dotarea Compartimentului Punctul Național Focal pe linie de arme cu logistică, inclusiv tehnică IT.

Printre altele, aplicația RNAi a fost conectată și la baza de date a cazierului judiciar (ROCRIS), permițând informarea structurilor de arme cu privire la modificarea statutului juridic al deținătorilor legali de arme, care ar putea atrage anularea sau suspendarea dreptului de deținere, port și folosire a armelor de foc deținute, iar interfața aplicației a fost modificată, pentru a permite o exploatare mai facilă a acesteia, corectând astfel lacunele funcționale identificate ca urmare a exploatării în timp.

Ca urmare a obligațiilor asumate prin implicarea în proiect, Inspectoratul General al Poliției Române a contribuit prin dezvoltarea Studiului privind stadiul implementării Punctului Național Focal pe linie de arme din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, care va servi ca model de bune practici pentru statele europene care încă nu au pus bazele unei astfel de entități și dezvoltarea unui modul online de pregătire în domeniul trasabilității armelor de foc.

Pe durata desfășurării proiectului, au fost realizate mai multe activități care au contribuit la dezvoltarea relațiilor de cooperare între statele implicate.

În perioada 9-10 mai a.c., la București, Inspectoratul General al Poliției Române, prin intermediul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a primit, cu ocazia desfășurării Ședinței de închidere a Proiectului FOCAL SF – Fight Organized Crime Against Light Small Firearms, o delegație compusă din 33 de reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii din Statele Membre, Comisia Europeană, EFE (Grupul Experților Europeni în Arme de Foc), CEASEFIRE, Europol, Interpol, CEPOL și compania Arquebus, din Regatul Unit.

De asemenea, la întâlnire au participat și reprezentanți terți precum Serbia, Kosovo, Albania și Republica Moldova.

În cadrul acestei ședințe, câte un exemplar al Studiului privind stadiul implementării Punctului Național Focal pe linie de arme din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, care înglobează și experiența altor state, a fost distribuit participanților.

Continuarea dezvoltării Punctelor Naționale Focale pe Linie de Arme la nivel european este esențială în vederea prevenirii și combaterii traficului cu arme de foc în Europa, în contextul amenințărilor generate de conflictul din Ucraina.

În acest scop, România a dezvoltat relații de cooperare și cu Republica Moldova, în vederea înființării propriului Punct Național Focal pe Linie de Arme.

În final, ședința a deschis calea partenerilor pentru a stabili noi obiective în vederea continuării colaborării pe linie de cooperare polițienească internațională, în vederea asigurării unui climat de siguranță în Europa”, a precizat, într-un comunicat de presă, IGPR.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare