sursa foto:  moneyweek.com

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei: ‘Nu există nicio garanție de la BCE pentru o reducere a dobânzii în anul 2024. Lupta cu inflația este asemănătoare cu un maraton, ultimii metri sunt cei mai dificili’

Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a atras atenția că este prematur să vorbim despre reducerea costurilor cu împrumuturile şi a adăugat că nu există nicio certitudine că o astfel de decizie va fi adoptată în 2024.

 

Chiar dacă am avut zece majorări consecutive de dobândă, o serie de majorări fără precedent în istoria BCE, nu există nicio garanţie pentru o reducere a dobânzii în anul 2024. Normalizarea politicii monetare îşi demonstrează deja impactul asupra încetinirii inflaţiei dar este prematur să ne gândim la reducerea dobânzilor„, a spus Holzmann.

La începutul acestei lunii decembrie, gardienii euro au lăsat nemodificate dobânzile pentru a doua oară la rând, chiar dacă preşedintele BCE, Christine Lagarde, a semnalat că aşteptările pieţelor financiare pentru o reducere a costului creditului încă din luna martie sunt premature. Unul dintre motive este acela că preţurile de consum ar putea să crească din nou în lunile următoare din cauza efectelor de bază.

Robert Holzmann a estimat că, cel mai probabil, inflaţia în zona euro va ajunge la ţinta de 2% avută în vedere de BCE în următorii doi ani, însă drumul până acolo va fi unul „dificil„.

Oficiul european de statistică (Eurostat) a confirmat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la 2,4% în luna noiembrie.

Lupta cu inflaţia este asemănătoare cu un maraton, ultimii metri sunt cei mai dificili„, a apreciat Holzmann, care este considerat ca fiind unul dintre „şoimii” (cei care susţin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control, n.r.) de la BCE, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare