sursa foto:  zf.ro

Ieșire a Emiliei Șercan: ‘L-am văzut pe doctor Lucian Bode cu bărbia tremurândă de nervi pe lumea rea și pricinoasă care îl acuză că și-a secretizat teza de doctorat, munculița lui intelectuală’

Jurnalista de investigație Emilia Șercan susține că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), poate fi consultată la Biblioteca Națională doar pe un calculator fără acces la internet, iar fotografierea ecranului este interzisă, așa că nu are cum să verifice dacă teza e plagiată sau nu.

În plus, lucrarea lui Bode, publicată sub formă de carte, nu e în cataloagele Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și nici la Biblioteca Națională.

Explicațiile Emiliei Șercan vin după ce ministrul Lucian Bode a amenințat că-i va da în judecată pe toți cei care mai spun că-și ține ascunsă teza de doctorat.

„L-am văzut mai devreme pe doctor Lucian Bode cu bărbia tremurândă de nervi pe lumea rea și pricinoasă care îl acuză că și-a secretizat teza de doctorat, munculița lui intelectuală.

Cum știu mai bine decât doctor Bode cum stau lucrurile cu teza sa de doctorat, dați-mi voie să vă spun eu”, și-a început Emilia Șercan postarea pe pagina sa de Facebook.

Ea a explicat apoi că teza de doctorat a lui Bode se află la Biblioteca Națională doar în format digital, la un calculator fără internet. În plus, fotografierea ecranului calculatorului este interzisă. Asta înseamnă că jurnalista nu poate verifica, așa cum a făcut-o în cazul altor politicieni, dacă teza în cauză este plagiată sau nu:

„1. Așa cum cere legea din România, după susținerea publică, o copie a unei teze de doctorat se trimite la Biblioteca Națională și la biblioteca universității sau facultății unde a fost susținută lucrarea.

2. Teza lui dr. Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, cu numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă.

3. Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”.

Jurnalista a explicat apoi faptul că în Registrul național al tezelor de doctorat sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016, cu excepția celor pentru care autorii au promis publicarea sub formă de carte în maxim doi ani de la susținerea publică.

Amintim că, după cum argumentează profesorii, tezele de doctorat trebuie să fie publice, nu închise cu cheia la sertar, pentru că rolul lor e tocmai de a îmbogăți cunoștințele specialiștilor și publicului general despre domeniul respectiv, acesta fiind scopul unei lucrări științifice.

Teza ministrului de Interne nu se află în Registrul național al tezelor de doctorat, pentru că el a anunțat că o va publica sub formă de carte.

Interesant în contextul crizei cu care ne confruntăm este că teza și cartea au titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.

„Și de aici încolo începe partea frumoasă.

6. Doctor Bode a zis în seara asta că a trimis prețioasa sa lucrare științifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, dar ce să vezi? Cartea nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională.

7. Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa:

„În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României”.

8. Eu mă întreb, dar întreb și public cât poate dura prelucrarea unei cărți ca să ajungă la cititori și, mai ales, cât ia prelucrarea cărții cu știința lui dr. Bode, ca acuș’ se fac doi ani de la publicarea ei…”, a mai scris Emilia Șercan, în mesajul său.

Aceasta a precizat că tocmai intrase iar pe catalogul online de la BCU Cluj, cartea lui Bode nefiind disponibilă nici acolo.

Jurnalista mai susține că Lucian Bode l-a avut coordonator de doctorat pe Adrian Ivan, rectorul de la Academia SRI. ”Coincidența” extraordinară face ca editura care a publicat cartea lui Bode (care nu se găsește la nicio bibliotecă) l-a avut în trecut ca asociat chiar pe Adrian Ivan.

„Nu-i așa că atunci când vă uitați la dr. Bode se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic, mai ales acum, în plină criză mondială a energiei și resurselor de petrol și gaze?”, a mai scris Emilia Șercan, conform b1tv.ro

Citește și:

Ministrul de Interne, Lucian Bode, trece la amenințări: ‘Toți cei care mă vor acuza că am secretizat teza de doctorat, cu toți mă voi întâlni  în instanță, pentru că prea mult și-au bătut joc de munca mea și de ceea ce ei numesc ascunderea tezei’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare