sursa foto:  click.ro

Important! O nouă categorie de români va putea ieşi mai repede la pensie

Vești importante! O nouă categorie de români se va putea pensiona mai repede. Persoanele care au locuit cel puțin trei decenii în zone intens poluate pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani.

Practic, prin Legea 161/2022, apărută vineri în Monitorul oficial nr. 527 și aplicabilă de azi, lista ce conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări, a fost modificată din nou.

Concret, celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li s-au alăturat locuitorii din Avram Iancu, județul Alba, din Hălchiu și Satu Nou, judeţul Braşov, din Brăila, Tichilești și Chișcani, județul Brăila, din Işalniţa, judeţul Dolj, din Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș, judeţul Harghita, din Vața de Jos și Răchitova, județul Hunedoara, din Borșa, județul Maramureș și din municipiul Tulcea.

O parte dintre localitățile amintite au fost introduse în lista celor în care se poate ieși mai repede la pensie prin Legea 119/2022, ce a apărut spre începutul acestei luni.

Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

Mai exact, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

 Adăugarea acestor localități la lista deja existentă era necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece, în zonele respective au existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, se arată în expunerea de motive ce a însoțit măsura în faza de proiect.

De altfel, această extindere a listei localităților în care se poate ieși mai repede la pensie este cea de-a opta din ultima perioadă, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare