În ciuda grevei magistraților, ministrul Muncii, Marius Budăi, merge înainte cu reforma pensiilor speciale!

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, marți, că va merge înainte cu reforma pensiilor speciale, chiar dacă magistrații au decis să protesteze, începând de azi.

Șeful Muncii, Marius Budăi, a subliniat că trebuie rezolvată această problemă a pensiilor speciale, precum și a vârstei de pensionare a magistraților.

Este clar că trebuie rezolvată această problemă a „pensiilor speciale”, pentru că ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială.

De asemenea, trebuie ca fiecare să iasă la pensie la o vârstă așa cum sunt și cei din sistemul public, că nu trebuie niciun venit de la pensie să depășească venitul avut în activitate.

Poate ar trebui mai multă comunicare în interiorul sistemului, să vadă exact care sunt schimbările, care sunt și condiţionalităţile”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la Antena 3 CNN.

„România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale”

Eu cred că președintele PSD a fost extrem de clar că România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale.

Eu sunt sigur că prin dialog vor înțelege magistraţii exact toate modificările.

S-a întâlnit premierul Marcel Ciolacu astăzi cu reprezentanții CSM, a fost o discuție extrem de constructivă.

Suntem în directă conlucrare cu dumnealor și cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente.

Suntem extrem de determinați și noi și dumnealor ca jalonul și reforma să fie îndeplinite.

Suntem în interiorul unei unor discuții și suntem pe final. Suntem la un sfert de pași să îndeplinim jalonul”, a precizat Marius Budăi.

Anunțul CSM:

„Având în vedere iminenta modificare și completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii.

Totodată, Consiliul ia act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie.

În acest sens, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar.

Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie.

În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare