În ciuda sancțiunilor occidentale, Vladimir Putin a dat lovitura! Rusia vinde petrol Indiei la un preț cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental

Vladimir Putin a dat lovitura, chiar dacă este supus unor numeroase sancțiuni după invazia din Ucraina. Rusia vinde petrol Indiei la un preț cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental.

 

 

 

Petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacţionat peste pragul occidental de preţ, de 60 de dolari pe baril, de la jumătatea lunii iulie, pe fondul reducerilor de producţie ale producătorilor din OPEC+, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia.

India, care este al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, în principal Urals, din 2022, după sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

Estimările Calculated Free on Board (FOB) pentru petrolul Urals încărcat din porturile baltice în octombrie au fos joi de aproape 80 de dolari pe baril pentru clienţii indieni, potrivit datelor traderilor şi calculelor Reuters.

”Rusia are niveluri scăzute de stocuri şi producţia sa este, de asemenea, redusă”, a spus un oficial de la o rafinărie indiană care cumpără în mod regulat petrol rusesc, explicând cea mai recentă creştere a preţurilor.

Restricţionarea livrărilor a contribuit la diminuarea discountului pentru petrolul Urals în porturile indiene la 4-5 dolari pe baril faţă de Brent, de la 6-7 dolari pe baril în urmă cu două săptămâni, au declarat patru surse de tranzacţionare implicate în operaţiuni şi calculele Reuters.

Traderii s-au referit la preţurile pentru mărfurile încărcate la sfârşitul lunii octombrie.

„Preţurile pentru petrolul Urals sunt din nou în creştere. Alternativele sunt mult mai scumpe şi nu sunt uşor disponibile”, a spus un trader familiarizat cu piaţa petrolieră din Rusia.

Indian Oil, Bharat Petroleum, Hindustan Petroleum, Mangalore Refinery and Petrochemicals, HPCL Mittal Energy Let, Reliance Industries şi Nayara Energy nu au răspuns la e-mailurile Reuters pentru a solicita comentarii.

Petrolul Urals oferă de obicei randamente mai mari pentru motorină, ceea ce reprezintă aproximativ două cincimi din consumul total de combustibil rafinat al Indiei.

Între timp, decizia Rusiei de a interzice exporturile de motorină şi benzină a crescut atractivitatea ţiţeiului Urals, pe fondul unei penurii de produse la nivel global.

Limita occidentală a preţului petrolului rusesc permite cumpărătorilor să folosească servicii occidentale, cum ar fi transportul şi asigurarea, în cazul în care ţiţeiul se tranzacţionează sub 60 de dolari pe baril, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare