sursa foto:  stiripesurse.ro

Înlăturarea lui Coldea de la SRI + Kovesi – ținta în dosarul de SPIONAJ Black Cube?

Publicarea documentului secret al DIICOT potrivit căruia directorul SRI, Eduard Helvig și președintele României, Klaus Iohannis sunt acuzați de șeful Black Cube că s-ar afla în spatele proiectului de spionaj în urma căruia ar fi trebuit descoperite informații compromițătoare despre Laura Codruța Kovesi, a pus România pe jar. Speculațiile nu întârzie să apară și în fiecare zi apar noi scenarii și întrebări, în lipsa unor lămuriri substanțiale care ar trebui să vină de la instituțiile de forță ale statului.

Vezi și ȘOCANT! Iohannis, în scandalul de SPIONAJ Black Cube! KOVESI, cercetată pentru activități ilegale

O nouă teorie tinde să se contureze în spațiul public. Nu doar șefa DNA era cea vizată de Black Cube, ci și prim – adjunctul SRI, Florian Coldea, despre a cărui schimbare din funcție se discuta de ceva timp. Doar că nu este atât de ușor să-l înlocuiești pe cel mai puternic ofițer operativ al SRI, un adevărat depozitar al celor mai ascunse secrete.

Serviciul Român de Informaţii a organizat pe 29 martie, un eveniment de prezentare a bilanţului pe anul 2015. O înregistrare video de la bilanţul SRI cu Coldea a devenit virală pe internet pe 30 martie, după ce un cunoscut medic din Iaşi, Răzvan Constantinescu, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie a comentat că cel mai puternic om al SRI ar putea suferi de „Coreea Huntington”, o afecţiune neurodegenerativă progresivă, caracterizată prin mişcări involuntare, distonie, declin cognitiv şi tulburări comportamentale.

Pe 31 martie, veneau în România  Ron Weiner şi David Geclowicz, doi tineri israelieni, foști agenți ai Mossad, considerat cel mai bun serviciu de informații din lume. Incredibil, dar în doar câteva zile au fost prinși de SRI pentru că au încercat să o intercepteze pe șefa DNA. Pe 3 aprilie au fost reținuți, apoi arestați preventiv, apoi plasați în arest la domiciliu. În prezent se pare că cei doi ar fi fost lăsați să se întoarcă în Israel.

Vezi și HALUCINANT! Cât câștigă Florian Coldea, ȘEFUL operativ al SRI?

Și totuși, doi agenți atât de performanți să lucreze atât de imprudent?  Să înceapă să sune pe la prietenii lui Kovesi să afle detalii despre aceasta? Greu de crezut că la nivelul lor ar fi putut acționa atât de jalnic. Era firesc că SRI va intra imediat pe fir și vor fi prinși. Potrivit Evz, în afacerea Black Cube s-au vehiculat costuri cu multe zerouri pentru acțiunea de spionaj.  Desigur, dacă ar fi funcționat ca o celulă a SRI, cu autorizare de la cel mai înalt nivel, nu ar fi trebuit să fie atât de prudenți pentru că aveau spatele acoperit. Ce înseamnă cel mai înalt nivel? Agenții Black Cube au indicat Președinția, cu mențiunea că ei ar fi trebuit să funcționeze ca o celulă a SRI fără să știe Coldea. Așa să fie?  Cine anume de la Președinție? Cine ar fi beneficiat de atât de multă încredere din partea președintelui Iohannis? Cine avea putere mare în acea vreme? Încă nu știm acest lucru. Putem doar specula. Așa că deocamdată totul este trecut la speculații.

Eduard Hellvig, într-un interviu acordat EVZ în aprilie 2016, spunea: „(…) cred că, în noua legislaţie, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei”.

Și iată că în iulie 2016 s-au și produs două schimbări de mare amploare în SRI care doreau a marca REFORMA în SRI.  Președintele Klaus Iohannis a numit doi noi adjuncți TINERI la SRI: pe colonelul Bizadea Romeo Cristian și pe generalul de brigadă Adrian Ciocârlan. Totodată i-a trecut în rezervă pe generalul Ion Grosu, care a ocupat funcția de adjunct al directorului SRI și pe generalul Dumitru Cocoru.

Florian Coldea este în funcție din anul 2005, așadar s-au cam dus cei 10 ani despre care vorbea Eduard Helvig.

„Domnul Coldea este în concediu forţat. Nu cred că se mai întoarce. Șeful lui l-a băgat într-un concediu forțat. Daca Eduard Hellvig e întărit de domnul Iohannis, da, e șeful lui. Se schimbă tot ce înseamnă parte operativă în toate serviciile secrete. Asta se întâmplă sub ochii noştri Ce înseamnă? Nu ştiu dacă este mai mult control civil asupra servicilor secrete sau mai mult control al serviciilor asupra societăţii civile. Ce va fi în final nu ştiu. Cred că are legătură cu altceva, cu minimum de control pe care trebuie să-l exercite preşedintele României”, a declarat Sorin Roşca Stănescu la Antena 3 în august 2016.

 În septembrie a apărut, pe surse, informația că generalul Coldea se retrage, la PENSIE, la 45 de ani. Știrea a fost infirmată de SRI.

Din cele de mai sus, se pare că cineva încearcă să-l înlăture pe Coldea de la conducerea SRI și nu prea reușește pentru că acesta nu vrea să plece de bunăvoie. Dar silit cu niște informații compromițătoare? Și cine le-ar putea afla dacă nu foști agenți ai celui mai bun serviciu de informații din lume?

Speculații și întrebări, la care poate cândva vom afla și răspunsurile. Cum SPIONAJUL prinde de minune la români, probabil dosarul Black Cube va mai rămâne ceva timp în atenția curioșilor.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare