sursa foto:  Bugetul.ro

Interviu exclusiv cu patroana unei firme funerare! Cât costă o înmormântare în 2024, ce salariu uriaș are un angajat, dar și care este cel mai straniu obicei al românilor!

Interviu exclusiv cu patroana unei cunoscute firme de servicii funerare! Bugetul.ro vă prezintă tot ceea ce trebuie să știți despre domeniul pe care mulți îl evită, dar cu care toți trebuie să avem de-a face, mai devreme sau mai târziu. De la sumele pe care le câștigă angajații la neregulile din breaslă, scumpiri și repatrieri, iată toate detaliile de care un român are nevoie! Bonus: vezi ce intră într-o înmormântare de 28.000 de lei!

Andreea lucrează în industria serviciilor funerare, alături de soțul ei, Cristi, de mai bine de 3 ani. La 19 ani, respectiv 23 de ani, s-au decis să-și deschidă propria firmă. Tatăl tinerei activează în domeniu de mai bine de 15 ani și a fost cel care i-a sprijinit la început de drum. Startul a fost dificil și a necesitat o investiție mare, dar în prezent, se pot lăuda că sunt lideri de piață în Oltenița, Călărași.

Bugetul.ro: Îi ajută pe români faptul că s-a mărit ajutorul de înmormântate?

S-a mărit ajutorul de înmormântare, într-adevăr. S-a făcut 7567 de lei, dar cumva nu te ajută atât de mult pentru că, în același timp, și prețurile s-au mărit. Toți furnizorii din țară au mărit prețurile la sicrie, la coroane, la lumânări, la tot ce există. Cumva, este același lucru. Nu te ajută cu absolut nimic. Și prețul la formol s-a mărit, e egal cu cât s-a mărit.

Anul trecut a fost 6789 (ajutorul de înmormântare, n.r.), dar coroanele s-au scumpit cu 1o lei, sicriele cu câte 50, 100 de lei și se tot scumpesc. După ce facem noi toate serviciile, omului îi mai rămân bani cât să-și plătească și preotul. Din ajutorul de anul trecut, nu se putea.

CITEȘTE ȘI: Ajutor de înmormântare mărit, din ianuarie 2024. Cine poate beneficia de banii de la stat, ce acte sunt necesare

Bugetul.ro: Cât îți cere un preot pentru o înmormântare acum, în 2024?

Depinde foarte mult de biserică. Se pot lua 200 de lei, 500, 800, depinde și de preot.

Bugetul.ro: Preotul oferă chitanță?

Da, îți dă chitanță pe care scrie „înmormântare”, dar îți dă pentru mai puțin, în anumite cazuri. Dacă tu îi dai undeva la 600 de lei, pentru 300 îi taie chitanță și pentru ceilalți 300 îți scrie „donație”, cum că ai făcut tu o donație către biserică. Îți dă și un kilogram de lumânări care se pun pe sicriu, în biserică, unde faci slujba.

Bugetul.ro: Inflația se face simțită și în serviciile funerare, să înțeleg!

La sicrie, vrei, nu vrei, am mărit prețurile pentru că s-au scumpit de la distribuitor. Noi nu putem să dăm sicriul gol. Îi mai pui o lenjerie care și ea s-a scumpit cu 5, 10 lei, care se simt. Mânerele s-au scumpit, tu trebuie să pui 4 sau 6, în funcție de sicriu. La 50 de bani pe bucată, deja sunt încă 2 lei. Per total, cerem încă 100 de lei, nici să nu bată la ochi. Problema e că pe lângă TVA, tu mai plătești și impozite, chirii, salarii. Tu trebuie să își scoți banii.

Bugetul.ro: V-a mărit statul impozitele?

Noi am avut 19% de la început până la final. Taxele au rămas la fel la noi. E tare la noi, în schimb, că avem și noi o chichiță. Spre exemplu la mașinile funerare, cumva statul ne ajută. La impozit, pe an, sunt taxate ca salvările. Îți dau exemplu la ultima mașină pe care am luat-o, un Cadillac. Are motor de 4.0. Impozitul la un 4.0 e undeva la 8.000 de lei pe an. Având firmă funerară, eu plătesc 1.100 de lei pe an, fiind regim special. Mai am o dubă cu motor 3.0, la care se plătește 3.000 de lei pe an. Eu plătesc vreo 550 de lei.

Bugetul.ro: V-a afectat firma noua măsură prin care salariile minime trebuie mărite?

Dacă ești angajat de doi ani la firmă, trebuie musai să îți mărești salariul cu minim 20 de lei. Ei, 200 de lei sunt neimpozabili, restul nu. Autopsierul, de exemplu, ia undeva la 9.000 de lei, sumă din care trebuie să dea la stat 4.000 de lei. La administrator, pentru 7.000 trebuie să dau 3.500 la stat.

CITEȘTE ȘI: Salariu majorat din 2024- Cât vor primi angajații în plus, dar și cu cât vor crește taxele

Ce salarii au angajații de la firmele de servicii funerare

Bugetu.ro: Cu ce sume jonglează angajații din domeniul serviciilor funerare?

Se câștigă destul de bine ca autopsier. Depinde unde ești angajat. La spital, ți se dă undeva la 8.000, 9.000 de lei pe lună, în mână. La privat, dacă ai firme cu care colaborezi, câștigi mult mai mult. Poți să lucrezi la procent și chiar să-ți iei tips.

O cunoștință de-a noastră le oferă șoferilor undeva la 7.000, 8.000 de lei pe lună, fără tips. Cu tips, poți să sari lejer de 10.000 de lei. Este un domeniu foarte bine plătit pentru că nu oricine poate să facă meseria asta.

Bugetul.ro: Când se poate solicita autopsia?

Autopsia se face doar la spital, la IML (institutul de medicină legală). Noi facem doar îmbălsămări. Se face autopsie când sunt șanse de moarte suspectă, de accidente. O îmbălsămare, de fel, costă 450 de lei, 600 de lei, depinde și de greutatea mortului.

Bugetul.ro: Cum se procedează în cazul repatrierilor?

Există firme fix de repatrieri care doar asta fac. Ei vin cu câte 3,4 decedați într-o mașină, o dată. Am avut o situație în care o femeie trebuia să își aducă soțul din Franța în România. I se cereau 8.000 de euro de la o firmă franceză, până la București. Cu o firmă de acest tip, au plătit doar 3.000 de euro cu îmbălsămare, sicriu și cruce. Noi ne-am ocupat doar de înmormântare, pachete, colive, sălindare, prosoape, batiste, dolii, aproximativ 3.000 de lei le-am încasat.

Bugetul.ro: Există concurență mare în domeniul serviciilor funerare?

Foarte mare. Extrem de mare. Oriunde te-ai duce. În București, de exemplu, sunt firme lângă firme și este foarte greu să răzbești. Noi suntem în Oltenița, unde faci 10 minute de oriunde până oriunde cu mașina. Aici sunt 4 firme de funerare, ceea ce este foarte mult.

În Călărași, reședința de județ, sunt 10 firme. Dacă nu răzbești, te îngroapă ceilalți. Noi am muncit enorm, am făcut autorizații DSP, autorizații de îmbălsămare, am autorizat mașinile, tot ce înseamnă autorizații. Sunt, totuși, alții care nu au. Omul vrea să ia totul de la tine, nu doar sicrie.

Se poate descurca un pensionar cu ajutorul de înmormântare?

Bugetul.ro: Poate un pensionar român să aibă o înmormântare decentă?

Cu ajutorul de înmormântare, da. Dacă astăzi se constată decesul, astăzi se poate elibera certificatul. Poți să te duci să iei banii sau chiar și după 3 ani. Sunt oameni care își ridică singuri ajutorul sau ne spun că nu au bani și vor să facă pe ajutor. Noi putem, prin împuternicire la notariat, să luam ajutorul, dacă arătăm că noi am suportat cheltuielile. Dacă ne mai rămân bani din ajutor, le dăm înapoi.

Pot să-ți și rămână bani din ajutorul de înmormântare. Depinde de numărul de pachete și sicriu. Cel mai ieftin sicriu e undeva la 900 de lei. Poți să-ți iei 12 pachete cu mâncare ambalată, care este mai ieftină, 20 de sălindare, batiste, colive, să ai și îmbălsămare, constatare deces (se poate lua și gratuit de la medic), 7 prosoape, nu doar că te încadrezi, îți rămân și bani.

Bugetul.ro: La ce obiceiuri ciudate apelează clienții ca să plătească mai puțin?

Spală decedatul acasă. În mod normal, în momentul în care s-a constat decesul, tu nu mai ai voie să ți mortul acasă. Când încercăm să le explicăm faptul că noi trebuie să ne ocupăm de spălat și de îmbrăcat, ei cred că vor să-i jecmănim, dar asta e legea. Sunt unii care nu vor îmbălsămare, dar asta e legea, nu se poate altfel.

La țară, încă se mai cară mortul cu căruța. Sunt alții care vor să-și facă singuri pachetele, ca să mai economisească.

Înmormântare de 28.000 de lei!

Bugetul.ro: Care e cea mai scumpă înmormântare pe care ați avut-o vreodată?

Undeva la 28.000 de lei am avut noi. A fost vorba despre cineva din București. Fiul decedatei a vrut sicriu alb. A spus că nu-l interesează suma. I-am arătat mai multe modele, a ales unul din piele, la 7.000 de lei. A vrut foarte multe pachete. Am avut mașină de înmormântare și mașină de pachete. A vrut 40 de pachete cu vase, 40 fără vase, 40 de sălindare. A cerut coroane naturale. Cred că 700, 800 de lei a costat doar câte o coroană. A cerut și o mașină care să transporte toate persoanele.

A cerut inclusiv perucă pentru defunctă. Clientul a vrut și două feluri de mâncare la pachet, desert făcut în casă, tiramisu. I-am spus că va fi mult mai scump, dar nu l-a interesat. 6.000 de lei au fost doar pachetele cu vase. Cele fără vase, undeva la 4.000 de lei.

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare