sursa foto:  capital.ro

Ion Cristoiu: ‘Alexandru Rafila ca politician e un dezastru. E cel mai bun somnifer din spațiul public românesc’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”Partidul PSD a dat deoparte personalitățile înzestrate cu carismă, cele care își executau adversarul din două vorbe bine alese. Portdrapelul PSD e azi Alexandru Rafila.  Ca specialist, Alexandru Rafila s-ar putea să fie bun. Ca politician e un dezastru”.

‘Toate regimurile postdecembriste, înțelegînd prin asta regimurile prezidențiale, au depus eforturi pentru a lucra în spatele ușilor închise. Secretomania, care înseamnă absența transparenței, e nu numai o moștenire ceaușistă, dar și un nărav politicianist moldo-valah. Tentația secretomaniei se întîlnește și în democrațiile avansate. Împotriva ei luptă și biruie alte instituții ale democrației:

Opoziția, presa în primul rînd, și nu de puține ori forțe din interiorul Puterii.

Secretomania postdecembristă a atins însă culmi nebănuite în regimul Klaus Iohannis. Puține sînt lucrurile care ajung la marele public din deciziile, din explicațiile la decizii de dincolo de ușilor păzite de dorobanții lui Pahonțu.

Semnificativ pentru această secretomanie sunt prestațiile a două instituții:
Președinția României, despre care știm doar ceea ce vrea Klaus Iohannis să dezvăluie opiniei publice.
Serviciul Român de Informații, în ultimii ani aflat mult, mult sub transparența manifestată de această instituție în primi anii postdecembriști sub conducerea lui Virgil Măgureanu.

De ce este secretomania atît de puternică în regimul Klaus Iohannis cred că ar fi nevoie de un alt editorial pentru a explica.
Trebuie să menționăm, printre altele, absența presei independente. Presa română de azi e în marea ei majoritate militarizată, fie SPP-istă, fie SRI-istă, fie SIE-istă, fie aparținînd Direcției de Informații a Armatei. Și cum camarila generalilor acționează ca instrument de administrare a țării de către președinte, controlată de ei, presa nu depune nici un efort curiozitate pentru a afla ce se întîmplă în spatele ușilor închise, dar mai ales pentru a dezvălui opiniei publice ce se întîmplă în spatele ușilor închise.

Secretomania regimului Klaus Iohannis a fost și este întărită de jalnica prestație a Opoziției, mai precis de jalnica prestație a PSD. Partidul Social-Democrat, după venirea noii conduceri, a purces la o tocire a dinților opoziționiști în urma unei înțelegeri secrete între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Potrivit acestei înțelegeri baronii PSD nu mai sînt hăituiți de parchete, de DNA. S-a făcut din partea președintelui și promisiunea că în momentul în care USRPLUS va fi dat afară de la guvernare, vor veni cei de la PSD, dacă nu ca parteneri de guvernare ai PNL, atunci măcar ca sprijinitori din Parlament.
Condiția pentru ca PSD să vină la putere înainte de 2024, rămîne indiscutabil acțiunea de gură știrbă împotriva Puterii, mai ales împotriva lui Klaus Iohannis.

Dar chiar și fără acest negoț, PSD e o Opoziție fără dinți.
Partidul a dat deoparte personalitățile înzestrate cu carismă, cele care își executau adversarul din două vorbe bine alese.
Portdrapelul PSD e azi Alexandru Rafila.
Ca specialist, Alexandru Rafila s-ar putea să fie bun.
Ca politician e un dezastru. Cu prestația sa de marmotă, Alexandru Rafila e cel mai bun somnifer din spațiul public românesc.

Chiar și cele mai secretomanii regimuri se pot confrunta cu crize precum cea produsă de demiterea peste noapte a lui Vlad Voiculescu, a ministrului Sănătății din partea USRPLUS. Din cîte s-a văzut această demitere s-a definit prin secretomania de tip Iohannist. Florin Cîțu nu a catadicsit să explice opiniei publice de ce l-a demis pe Vlad Voiculescu.
Președintele, abordînd și el aceeași secretomanie, n-a scris nici măcar un rînd pe Facebook, ca să nu mai spun că nu a ținut o conferință de presă.

Însă această secretomanie a regimului Klaus Iohannis a fost spartă de conferința de presă a lui Vlad Voiculescu de vineri, 16 martie 2021.
Trebuia să vină un asemenea moment de ruptură din interiorul Puterii pentru ca noi românii să aflăm că dincolo de ușile închise ale regimului Klaus Iohannis, dăinuie o putoare moral-politică greu de suportat. Ceea ce ar fi trebuit să spună presa, ceea ce ar fi trebuit să spună Opoziția, a dezvăluit opiniei publice Vlad Voiculescu.

Bag seamă că unii se întreabă ce de ce face asta fostul ministru al Sănătății.
Pe mine ca simplu cetățean nu mă interesează dacă are motive înalte sau joase.
Mă interesează dacă dezvăluirile sale din interiorul regimului confirmă ceea ce bănuiam noi, cei din afară, că se întîmplă în cuhniile cu fripturi ale Puterii.

Și din acest punct de vedere n-am cum să nu văd că Vlad Voiculescu a confirmat cu autoritatea celui care a lucrat în interior adevăruri pe care noi le spunem încă de la începutul Pandemiei, contrazise public nu numai de PNL-iști, dar și de USRPLUS-iști pe vremea cînd apărau împreună secretele regimului.

Iată cîteva din dezvăluirile senzaționale ale lui Vlad Voiculescu, dezvăluiri are unor realități pe care le bănuiam dar nu le credeam vreodată dezvăluite în condițiile unei Prese Miluite, o presă care așteaptă acum iar un purcoi de bani de la Guvern (că tot a fost dat afară cel care se opunea) și a unei Opoziții care pîndește, undeva pe margine, să-i arunce Klaus Iohannis un sfert de cîrnat.

„V-aş spune cîteva exemple din cele 113 zile de astfel de ciocniri, de mentalități. Vaccinarea este una dintre ele, unul dintre subiecte. Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întîi pentru bătrîni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întîmple altfel. Am reușit să obținem cel procent de trei sferturi din vaccinurile care să meargă către bătrîni și bolnavi. Nu am anticipat că la un moment dat vom avea mai multe centre închise pentru speciali, pentru esențiali, pentru un fel sau altul de privilegiați decît centre deschise.”

Ce spune Vlad Voiculescu?
Un adevăr ținut sub capac de regimul Klaus Iohannis și ocolit dinadins de presa Miluită și de Opoziția Mituită. Vaccinarea trebuia să aibă drept prioritari bătrînii și bolnavii. Așa s-a întîmplat în țările civilizate. Și nu pentru că liderii acestor țări aveau neamuri printre bătrîni și bolnavi, ci pentru că aceste două categorii sînt vulnerabile la virus și, incapabile precum tinerii, să ducă pe picioare boala, umplu spitalele. Pandemia a fost și este un pericol prin presiunea uriașă pusă pe spitale, deoarece forma gravă a bolii cere internarea și, în cele mai multe cazuri, plasarea la ATI.

Ar fi fost normal să se întîmple așa și la noi. Ca prioritari să fie bătrînii și bolnavii. Regimul Klaus Iohannis e în postdecembrism întruchiparea dictaturii mascate a generalilor. Klaus Iohannis preferă militarii civililor. Militarii, mai ales generalii, îi asigură nevoia bolnăvicioasă de protocol slugarnic. Fiecare general, fiecare ofițer din Sistemul de forță al României are nevastă, nepoată, cumnată și deseori ibovnică. Fiecare dintre neamuri urma să se adreseze Masculului din familie pentru o vaccinare peste rînd. La fel s-a întîmplat și cu liderii politici, cu demnitarii, cu șefuleții. În aceste condiții se cerea crearea unui sistem paralel de vaccinare, alcătuit din centre secrete, păstrate secrete în numele siguranței naționale. Nu întîmplător șef cu vaccinarea a fost pus un militar, pe deasupra și pițifelnic. Cum să se opună Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar, colonel prea supus, generalilor. Acest sistem secret a fost denunțat de Vlad Voiculescu. Poate din interes, poate din prostie. În acel moment el și-a semnat demiterea. Generalii au drept scut al corupției și prostiei lor secretul de stat. Nimic nu supără mai mult o instituție de forță decît transparența. Cum adică, să afle pîrlitul de civil ce se întîmplă dacă noi mîncăm fasole la popotă? Reacția la gestul necesar de transparență al ministrului a fost imediat o năpustire a Sistemului asupra lui Vlad Voiculescu. În conferința de presă de vineri, Vlad Voiculescu a dezvăluit:

„Atunci cînd am arătat lucrul acesta cu date, atunci cînd am făcut un gest nici măcar menit să arate acest aspect în special, ci un gest firesc de transparență, ce s-a întîmplat atunci este că am avut o investigație a unui corp de control, culmea a premierului României. România o țară care şi-a asumat un anumit nivel de transparență, un guvern învestit cu doar câteva luni în urmă în care transparența, în care reforma, în care ideea că toți suntem egali în fața legii și în general în fața statului era una dintre idei, una dintre valorile de bază, ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spațiul public acuzații neîntîlnite de altfel în lumea civilizată. Un guvern care transmite către parchet lucruri pe care nu le prezintă public, un guvern, un premier care dă un semnal și semnalul acesta e mai important decît acuzațiile în sine, care sunt ridicole.”

Florin Cîțu e un politician din registrul minor al României postdecembriste. Fără carismă, fără talent politic, fără putere în PNL, el depinde fundamental de Sistemul instituțiilor de forță. Un telefon dat de un sergent major de la SRI îl vîră sub masă de spaimă. Trimiterea Corpului de control și apoi plîngerea la Parchet împotriva unui ministru al Guvernului s-au constituit într-o premieră în istoria postdecembristă. Argumentarea gestului e și ea o premieră în postdecembrism. Cică ministrul a dezvăluit secrete de stat. Acest argument e adus de un civil și nu unul oarecare, ci un civil care e premierul României din partea unor forțe ce se pretind democratice.

Orice om normal vedea disproporția dintre întîmplare și reacția premierului. Această disproporție a fost dinadins creată de Sistem pentru a curma din fașă orice tentativă a unuia din interior de a dezvălui afacerile rău mirositoare din spatele ușilor închise. Observă Vlad Voiculescu :

„Semnalul este pentru orice om din administraţia publică, sau, dacă vreţi, din sistemul de sănătate, semnalul este că, dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparenţă, dacă vrei să oferi informaţii publice, trebuie să te temi, pentru că, dacă deranjezi, dacă deranjezi pe cine nu trebuie, dacă deranjezi un anumit sistem de privilegii, atunci sistemul va acţiona împotriva ta, cu tot ce are.”

Tot de secretomanie ține și chestiunea manipulării cifrelor prin intermediul structurii secrete numite Grupul de comunicare strategică. A fost nevoie de un an întreg de bătălii, inclusiv parlamentare, pentru a afla componența Grupului. Ținerea la secret se explica tot prin dictatura Generalilor. Aparținînd instituțiilor de forță, ascunzînd cu greu epoleții, membrii Grupului manipulau cifrele după interesele obscure ale Sistemului. Vlad Voiculescu are marele merit de a dezvălui acest lucru:

„O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă, de asemenea, funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale, anul trecut, cu privire la raportarea deceselor, a deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc numere, pentru că nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră ne arată că există diferențe fundamentale între numerele raportate și cele reale.”

Că Pandemia a fost prilejul celui mai mare jaf din Istoria României o știam cu toții. De cîte ori am spus asta am fost puși la punct.
Iată însă că un om din interior, un fost ministru al Sănătății dezvăluie:

„De asemenea, dacă tot avem un ministru interimar care cunoaște istoria anului trecut, o rugăminte pe care cred că este în interes public să o urmărim, este situația UNIFARM. UNIFARM a primit prin ordonanță de urgență anul trecut 1,2 miliarde, este una dintre companiile în pericol de dispariție ale statului român, este unul dintre marile furturi, dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare, cu siguranță. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate direct de partidul care a susținut și îl susține pe domnul premier și sunt direct legate de ceea ce s-a întîmplat în guvernarea anului trecut. Cred că românii trebuie să știe.”

În ultimul an România, prin Florin Cîțu, a făcut cele mai mari împrumuturi din istoria sa. Toți banii s-au dus în buzunarele Mafiei transpartinice.
Regimul Klaus Iohannis va rămîne în istorie drept regimul în care unii sau îmbogățit fără măsură din Pandemia celor mulți”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare