sursa foto:  Capital.ro

Ion Cristoiu: ‘Florin Cîțu poate cere remanierea unui ministru USR-PLUS fără măcar să anunțe pe cei de la USR-PLUS’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”Florin Cîțu poate cere remanierea unui ministru USRPLUS fără măcar să anunțe pe cei de la USRPLUS. Din punct de vedere constituțional e posibil. Din punct de vedere practic e imposibil. Dacă procedează astfel premierul aruncă în aer coaliția de guvernare”.

”Cum vrea să fie PNL fratele mai mare în Coaliția de Centru Dreapta”

”Într-un interviu acordat postului Digi 24, Dan Barna, copreședinte al USRPLUS și vicepremier din partea acestei formațiuni a abordat și chestiunea remanierii unui ministru. N-a făcut-o ca să se afle în treabă sau ca să umple spațiul acordat emisiuni. Precizările s-au impus în chip necesar. În ultima vreme, premierul Florin Cîțu susține peste tot că el e șeful tuturor miniștrilor din Guvern, chiar și al celor care țin de alte partide decît PNL. Florin Cîțu face asta cu o anume isterie, tipică oamenilor care-și maschează slăbiciunile prin excese aiurea de autoritate. Despre felul în care poate fi remaniat un ministru în Guvernul de Coaliție de Centru Dreapta, alcătuit din PNL, USRPLUS și UDMR, Dan Barna a declarat:

„Premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar asta presupune remanierea întregii Coaliții. Nu există varianta în care premierul ia cu o mână un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre lideri să fac acest lucru cu un ministru PNL, restul sunt speculații, glume.”

Această declarație a stîrnit reacția a doi liderii PNL, a premierului Florin Cîțu mai întîi, și a lui Ludovic Orban, președintele PNL și președintele Camerei Deputaților, mai apoi. Amîndoi au ținut să afirme, la un anume interval de timp, că Dan Barna bate cîmpii, deoarece premierul este cel care decide remanierea unui ministru dintr-un Guvern, inclusiv de Coaliție.

Florin Cîțu s-a pronunțat în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern:

„Reporter: Marina Cioacă, România Tv – Referitor la declaraţia vicepremierului Dan Barna, are premierul sau nu are exclusiv dreptul de a remania miniştrii? Pentru că vicepremierul spunea că trebuie să cereţi acordul USR sau UDMR dacă vreţi să remaniaţi un ministru.

Florin Cîţu: Bine, ştiu că această discuţie este interesantă pentru dumneavoastră din alt punct de vedere, eu respect Constituţia şi în Constituţie spune foarte clar cum se face o remaniere, restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate, asta este altceva. Dar atributul remanierii şi, aşa cum spune Constituţia, în momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul. Dar eu doar vorbesc despre Constituţie şi despre atribuţiile fiecărei persoane în Guvernul României.”

Tot într-o conferință de presă a zis despre asta și Ludovic Orban, dar la Camera Deputaților :

„Reporter: Știm că acest buget vine și cu niște puncte de atins, niște ținte de atins pentru miniștri, vorbim de execuția bugetară care va fi verificată la șase luni. Deja premierul a anunțat că, dacă nu vor fi îndeplinite aceste ținte, ar putea exista schimbări în guvern. Cum se vor face aceste schimbări?

Ludovic Orban: Dacă vă interesează acest subiect citiți Constituția și știți foarte bine care e procedura. Procedura de mandat al unui ministru încetează prin demisie, prin – Doamne ferește! – deces sau prin demitere. Demiterea se face la propunerea premierului, prin decizia președintelui.”

Așadar, întrebați despre declarația lui Dan Barna, cei doi s-au referit la procedura demiterii din punct de vedere constituțional.
Într-adevăr, din punct de vedere constituțional, remanierea unui ministru o propune premierul. Orice remaniere – se știe din toată istoria postdecembristă – reclamă acceptul partidului care l-a trimis pe ministru în guvern. Dacă Guvernul e monocolor, lucrurile sînt simple. Premierul, care e și șeful partidului, merge la partid și obține rapid, ca o formalitate, decizia conducerii colective. Nițel mai dificil e dacă premierul nu e și șeful partidului, cum e acum sau cum a fost pe vremea lui Liviu Dragnea. În acest caz, înainte de a deschide gura chiar și să-l critice pe respectivul ministru, premierul trebuie să meargă la șeful partidului pentru a obține aprobarea. În cazul unui guvern de coaliție și nu orice fel de coaliție, ci una de colaborare, așa cum se întîmplă în prezent, premierul trebuie să obțină în prealabil acceptul partidului care-l sprijină pe demnitar. Firește, premierul poate obține acceptul convingîndu-l pe șeful partidului. După care merge cu propunerea de remaniere la președinte. La o adică, premierul poate decide remanierea unui ministru și fără să consulte partidul din care face parte demnitarul. De exemplu Florin Cîțu poate cere remanierea unui ministru USRPLUS fără măcar să anunțe pe cei de la USRPLUS. Din punct de vedere constituțional e posibil. Din punct de vedere practic e imposibil. Dacă procedează astfel premierul aruncă în aer coaliția de guvernare.

Așadar, din punct de vedere practic, Dan Barna are dreptate.
În cazul unui guvern de Coaliție, cum e Guvernul Cîțu, alcătuit din trei partide, nu poate fi decisă remanierea unui ministru propus de unul dintre partide fără acordul acelui partid. Dacă nu s-ar întîmpla așa n-am mai avea guvern de Coaliție, în care totul se decide împreună.

După aceste replici s-a vorbit în spațiul public despre un nou conflict în Coaliție. S-ar putea obiecta că nu e vorba de nici un conflict, deoarece părțile s-au referit la două lucruri net diferite. Dan Barna la cum se întîmplă din punct de vedere practic în cazul unei remanieri. Florin Cîțu și Ludovic Orban, la cum se întîmplă din punct de vedere constituțional. Și Florin Cîțu și Ludovic Orban știau însă că Dan Barna s-a referit la procedura din punct de vedere practic în cazul unui Guvern de Coaliție.

Dacă ar fi fost sinceri dedicați guvernării în Coaliție, ar fi răspuns că Dan Barna are dreptate. Da, într-un Guvern de Coaliție premierul, aparținînd unui partid prin înțelegerea de la baza Coaliției, nu poate remania cu de la sine putere un ministru aparținînd altui partid.

De ce s-au referit însă la procedura constituțională?
Pentru că au ținut să facă un nou exercițiu de autoritate din partea PNL față de ceilalți parteneri de Coaliție.

Coalițiile de Guvernare presupun însă credința tuturor partenerilor că nu există partide frați mai mari și partide frați mai mici.
Cei doi PNL-iști au ținut să sublinieze că, prin apartenența premierului la PNL, partidul lui Ludovic Orban e fratele mai mare.
Pentru un Guvern de Coaliție nu e semn bun”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său

Citește și:

Vești proaste pentru milioane de români! Facturile la gaz ar putea să crească considerabil

Se schimbă legea de la 1 martie 2021! România se aliniază unei directive UE! Se aplică la toate electrocasnicele

ANAF le-a pus gând rău jucătorilor la păcănele, premianților din cultură și celor care încasează venituri în străinătate, din premii sau jocuri de noroc

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare