Vladimir putin

sursa foto:  qirim.news

Istoricul Cosmin Popa: ‘Cu cât mai puternic va fi armamentul de care va dispune Ucraina rapid, cu atât mai repede vor scădea apetiturile ofensive ale lui Putin’

În contextul în care Ucraina va primi mai multe tancuri grele de luptă din partea țărilor occidentale, Cosmin Popa, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, spune că este foarte important pentru întreaga Europă ca până la primăvară invazia Rusiei în țara vecină să fie ținută pe loc.

Cu toate că Moscova transmite că lucrurile vor duce la o „escaladare permanentă” a situației după ce mai multe state vor trimite tancuri grele Ucrainei, Cosmin Popa spune că lucrurile stau altfel:

„Acum rușii vorbesc despre escaladare (…) escaladarea adevărată s-a petrecut atunci când Rusia a început să lovească ținte civile, aia este escaladarea războiului. Ceea ce se întâmplă acum e un ajutor dat Ucrainei pentru a rezista acestei agresiuni, faptul că Voludin (șeful Dumei de Stat)  vorbește despre capacitatea de a lovi ținte în interiorul Rusiei ar fi hilar tragic dacă n-ar fi comic (…). Tancul poate fi folosit și ca armă ofensivă, dar această ofensivă trebuie contextualizată în sensul în care ea se petrece pe terenul Ucrainei.”

Ce contează cu adevărat este ca planurile lui Putin să nu se îndeplinească, cel puțin până la primăvară, explică cercetătorul științific:

„Este esentialmente important pentru întreaga Europă ca până în primăvara anului în curs Putin să nu-și atingă niciunul dintre obiectivele acestui război, fie că vorbim de partea de sud-est a Ucrainei. E clar pe teren, dacă ne uităm unde se duc luptele, că ei tind să ocupe Kramatorskul și Slavianskul. Sunt cele două mari noduri de cale ferată, șosele, noduri logistice care ar permite, practic, tăierea Ucrainei în două.

Odată ocupate aceste două orașe, cu siguranță Putin ar proclama atingerea obiectivelor politice cel puțin de parcurs ale acestui război și ar incerca cu disperare să-l înghețe cel puțin pentru o perioadă. Asta nu ne va aduce nouă pace, nu ne va aduce nici măcar o amânare a războiului, va croniciza, va permanentiza instabilitatea politică pe toata suprafața continentului, nu doar în Ucraina.”

Cosmin Popa, despre diferența majoră dintre URSS și Federația Rusă

Deși nu trebuie deloc ingrorată capacitatea militară a Rusiei, ea nu mai este la fel ca cea pe care o avea URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, spune Cosmin Popa la Europa FM:

„Ceea ce este uimitor mi se pare ca Putin nu întelege foarte clar că URSS si Federatia Rusă sunt două țări diferite. Rușii lupta neglijent (…). Nu trebuie să ne mirăm de neglijența lor în maniera de a duce războiul, de deficiențele lor logistice, de incapacitatea cel putin inițială de a lupta modern, dar nici nu trebuie să considerăm această țară ca fiind o putere militară minoră. Cu cât mai puternic va fi armamentul de care va dispune Ucraina rapid, cu atât mai repede vor scădea apetiturile ofensive ale lui Putin.”

Sunt slabe șanse ca ofensiva Rusiei să mai fie una grandioasă, mai explică cercetătorul științific. Asta nu înseamnă însă că nu ar putea fi eficientă:

„Încep să fiu din ce în ce mai sceptic cu privire perspectiva unei bătălii grandioase în stilul celor din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Nu există în momentul de față mobilizate pe front mase soldățești comparabile cu cele din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Știm cu toții că Rusia s-a retras din Herson, din partea dreapta a Niprului, trebuie să țineți seama ă în cel De-al Doilea Război Mondial forțarea Niprului de către Armata Sovietică în timpul ofensivei spre Europa, a costat armata roșie 2 milioane de soldați. (…) Ceea ce cred că se va întâmpla este o măcinare mai puțin spectaculoasă dar la fel de eficientă”, conform europafm.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare