sursa foto:  euronews.com

Josep Borrell atrage atenția cu privire la siguranța militară a UE: ‘Epuizarea stocurilor rezultată din sprijinul militar pe care îl oferim Ucrainei este cel mai evident exemplu al slăbiciunilor noastre’

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a atras atenția cu privire la epuizarea stocurilor militare ale UE din cauza asistenței acordate Ucrainei.

 

Ajutorul militar pe care UE îl oferă Ucrainei a dus la epuizarea stocurilor de arme din Uniunea Europeană, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, într-o postare pe blogul său, scrie Republic World, citează dcnews.ro.

„Epuizarea stocurilor rezultată din sprijinul militar pe care îl oferim Ucrainei este cel mai evident exemplu al slăbiciunilor noastre.”, a scris Borrell.

Șeful diplomației europene a spus că țările UE au nevoie de forțe armate comune moderne, astfel încât Uniunea să poată fi responsabilă independent de securitatea sa. El a cerut țărilor nu doar să mărească cheltuielile pentru apărare, ci să o facă cooperând.

În martie, UE a decis să-și creeze propria capacitate militară de acțiune rapidă în cazuri de criză, pe care uniunea o va folosi împreună cu NATO sau separat de această alianță. Totodată, Borrell a explicat că asta nu înseamnă crearea unei armate europene: fiecare țară din UE va avea în continuare propriile forțe armate.

Josep Borrell spune că invazia Rusiei în Ucraina servește drept un semnal de alarmă pentru Europa

În plus, înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, a spus că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a servit drept un semnal de alarmă pentru întreaga Uniune Europeană în ceea ce privește securitatea și apărarea, forțând-o să caute metode coordonate și eficiente pentru a-și consolida propriile capacități defensive.

Josep Borrell a mai spus că după o comunicarea comună privind deficitele de investiții în apărare, adoptată în această săptămână, s-a constatat clar că în UE capacitățile de apărare pe care le au țările nu își îndeplinesc cerințele în fața amenințării din cauza subfinanțării.

De cealaltă parte, SUA anunță că va continua să ofere ajutor militar Ucrainei. Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională la Casa Albă, sa sugerat că Rusia nu va putea împiedica SUA să ofere îi ajute pe ucraineni. Acesta a spus că există o rețea diversă și stabilă de aprovizionare cu arme pentru Ucraina. Deci, chiar dacă rușii sunt capabili să țintească și să distrugă transporturi de mărfuri pe pământul ucrainean, SUA va continua să ofere ajutor militar.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare