rompetrol

sursa foto:  impreunapentrufiecare.ro

Kazahii care dețin Rompetrol avertizează Guvernul: „Drepturile ne-au fost afectate (…) Dorim să mergem în alte țări!”

Kazahii de la KazMunaiGas (KMG) sunt foarte supărați din cauza măsurilor impuse de procurorii de la DIICOT și sugerează că din acest motiv tranzacția prin care Rompetrol ar fi devenit proprietate a firmei chineze CEFC este în pericol. De asemenea Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International, a spus că tot din cauza acestor practici ale magistraților firma sa nu poate investi în România.

Vezi și 10 lucruri mai puțin știute despre Laura Codruța Kovesi

În acest moment nu există un proces propriu-zis, ci doar o investigație anunțată de DIICOT. Problema este că DIICOT a instituit sechestru pe acțiunile KMGI în cadrul Rompetrol Rafinare și pe activele Rompetrol Rafinare. Considerăm că acest tip de măsuri preventive este absolut excesiv. Aceasta este una dintre consecințele investigației, care nu este încă finalizată. Operațiunile curente sunt derulate în condiții normale, așadar operăm în mod normal, fără impact asupra activității. Dar sechestrul asupra acțiunilor și activelor nu ne permit să continuăm investițiile și operațiunile de modernizare a intalațiilor. Aceasta este de fapt cea mai mare problemă.

Avem o rafinărie cu o vechime de aproape 40 de ani și permanent trebuie să modernizăm instalațiile și să îmbunătățim activitatea companiei, iar sechestrul nu ne permite să facem acest lucru. Așadar, trebuie să menținem, potrivit sechestrului, activele vechi în condiția existentă, aceasta este situația.

Vezi și Averea fabuloasă a lui Gabriel Oprea, muncind la STAT! Cu cât s-a îmbogățit doar în 2015!

La nivel general, reconsiderăm, de asemenea, programul de investiții. Programul de investiții din România este oprit deoarece nu putem investi fără să știm că investițiile noastre sunt sigure.

Ce am făcut noi, a fost ca mai întâi să trimitem o notificare de dispută privind investițiile către statul român, pe 26 iulie, pentru a preveni autoritățile cu privire la consecințele acestor acțiuni legale și a arăta că aceste acțiuni ne creează  prejudicii. Acestea sunt contrare Tratatului Cartei Energiei și celorlalte tratate bilaterale privind investițiile semnate de România. Vedem că drepturile noastre în calitate de investitori internaționali au fost afectate.

Nu am primit deocamdată nici un răspuns de la guvern ca urmare a acestei notificări. În mod normal, există o perioadă, o așa-numită perioadă de preaviz, care urmează acestei notificări, care permite celor două părți să negocieze sau să înceapă negocierile înaintea depunerii unei plângeri oficiale la tribunalul internațional.

Au trecut deja două luni de la trimiterea notificării de dispută privind investițiile fără să vedem niciun progres din partea autorităților române în ceea ce privește înființarea unei comisii și începerea negocierilor. Suntem încă în acest stadiu al procedurii, astfel că sperăm ca astfel de măsuri să fie luate în curând deoarece nu vedem niciun motiv pentru care guvernul nu ar negocia și nu ar dori găsirea unei soluții amiabile. Consecințele unui proces real nu sunt benefice nici pentru stat, nici pentru KMG International”, a spus vicepreședintele KMG pentru RFI.

Vezi și Evz se destramă. Pe cine va susține politic România Liberă?

Azamat Zhangulov a spus că firma sa ar putea alege alte locații mai sigure pentru a investi, dar că speră ca situația să se redresezi și în România.

Programul de investiţii, să spunem, investitorii caută în mod normal locaţii sigure. Prin urmare astăzi, când există un sechestru pe active, când situaţia legală în ţară nu este clară, care ai parte de un tratament care poate părea ciudat sau, cel puţin, nu este normal, desigur că nu ne putem continua investiţiile într-un astfel de mediu. Acest lucru ar însemna să facem investiţii cu un grad ridicat de risc, or nu este politica noastră să investim în astfel de active, care sunt considerate foarte riscante. La nivel regional, există câteva ţări care oferă termeni, condiţii mai bune şi desigur dorim să mergem în aceste ţări. Dar lucrurile se pot schimba. Din punct de vedere strategic, al fundamentelor şi al situaţiei economice, România este un loc bun pentru investiţii. Poate în curând va fi de asemenea şi un timp potrivit pentru investiţii”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare