Klaus Iohannis, în Azerbaidjan: ‘Mâine va avea loc semnarea de către Romgaz şi Socar a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024’

Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, spune Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Azerbaidjan, informează Mediafax.

„Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009. Țara noastră, România, este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de Parteneriat cu Azerbaidjan. Am avut astăzi cu domnul Președinte Aliyev o rundă de consultări politice substanțiale și aprofundate. România și Azerbaidjan au relații politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului Președinte Aliyev la București, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. Asta s-a întâmplat pe 17 decembrie. Am reiterat astăzi deschiderea și interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional”, spune Klaus Iohannis.

Cei doi președinți au agreat să susțină dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerț, dar și transporturi, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură.

„Am mulțumit domnului Președinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naționale – Romgaz și Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024. Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său. În discuțiile cu domnul Președinte Aliyev, am convenit să dezvoltăm în continuare și alte proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital”, adaugă șeful statului român.

El precizează că România și Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar și Asia Centrală.

„Cum am discutat și la București, cele două țări asigură și vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud. România este un prieten sincer al Azerbaidjanului. România are o poziție clară, bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială ale statelor recunoscute de ONU. Nu în ultimul rând, am discutat cu domnul Președinte Aliyev și despre impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din regiunea Mării Negre. În acest context complicat, am evidențiat că solidaritatea devine și mai importantă și am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională. Astfel, cooperarea regională și diversificarea surselor și a rutelor de transport sunt și principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ne bazăm pe parteneri de încredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de soluții”, încheie Iohannis.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare