sursa foto:  INQUAM Photos/George Calin

Klaus Iohannis transmite că stăm bine pe cifre: Este încurajatoare creșterea economică de pe trimestrul I

Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale a transmis miercuri mesajul președintelui Klaus Iohannis, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Romanian Business Leaders Summit, scrie news.ro

 

 

”Comunitatea de afaceri îşi confirmă încă o dată rezilienţa şi capacitatea de adaptare, chiar şi în aceste circumstanţe dificile, dovadă fiind numeroasele rezultate pozitive ale proiectelor dumneavoastră. Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii şi aduce noi provocări de ordin economic şi social, inclusiv la nivel european”, a transmis preşedintele.

Potrivit acestuia, pe fondul crizei energetice resimţite de toate statele membre, Uniunea este în situaţia de a identifica soluţii de avarie şi de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European.

”În ciuda politicii de susţinere a energiilor regenerabile şi de creştere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situaţia actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependenţe energetice critice faţă de Rusia. Trebuie să fim conştienţi că securitatea energetică şi atingerea ţintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, ci schimbări şi costuri pe care merită să ni le asumăm. Este însă necesară armonizarea tranziţiei verzi cu obiectivele noastre din domeniul securităţii energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice şi a competenţelor de care noi dispunem”, a mai transmis şeful statului.

Iohannis susţine că pandemia de COVID-19, criza energetică şi, mai nou, războiul din vecinătatea ţării noastre ”au determinat şi o reevaluare a direcţiei şi viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu şi lung”.

 

”Soluţia sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investiţiilor din fonduri europene şi resurse naţionale. Astfel, provocarea esenţială constă în implementarea accelerată a investiţiilor, la standarde de calitate şi cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai aşa putem simţi beneficiile unei politici pro-investiţii, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii”, a mai transmis Iohannis.

Şeful statului consideră că ”trebuie să investim pentru ca economia naţională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura şi industria, chiar dacă nu toate resursele investite astăzi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degrabă pe termen mediu şi lung”.

”Am încredere că pachetul de măsuri economice şi sociale, anunţat recent de Guvern, va reuşi să concilieze protecţia categoriilor sociale vulnerabile şi susţinerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigenţele de stabilitate financiară şi bugetară. În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism şi pragmatism şi să ne pregătim, totodată, pentru o nouă „normalitate”, atunci când măsurile de intervenţie îşi vor fi încetat aplicabilitatea. Este încurajatoare creşterea economică de pe trimestrul I al anului, peste aşteptări în raport cu prognozele. Ştim însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflaţiei, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros şi prudent din partea autorităţilor de resort, în direcţia stabilităţii monetare şi a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare”, a adăugat preşedintele, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare