sursa foto:  telegraph.co.uk

L-a trădat Xi Jinping pe Putin? China promite Statelor Unite să nu furnizeze armament Rusiei

Guvernul chinez s-a angajat să nu susţină Rusia în războiul rus împotriva Ucrainei, a transmis Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat luni, în cursul unei vizite la Beijing.

 

 

 

”Noi şi alte ţări am primit asigurări din partea Chinei că nu furnizează şi nu va furniza un ajutor letal Rusiei pe care să-l folosească în Ucraina”, a anunţat în faţa presei şeful diplomaţiei americane.

”Nu am văzut probe care să contrazică acest lucru. Ceea ce continuă să ne îngrijoreze, în schimb, este posibilitatea ca întreprinderi chineze să furnizeze tehnologie Rusei, pe care aceasta să o folosească pentru a-şi continua agresiunea în Ucraina”, a declarat el.

Blinken a subliniat că cere ”Guvernului chinez să fie foarte atent în acest subiect”.

Statele Unite şi-au exprimat în mod public îngrijorarea, în ultimele luni, cu privire la o posibilă furnizare de armament Rusiei de către China, cu scopul de a o ajuta în ofensiva din Ucraina.

Potrivit site-ului Politico, întreprinderi de stat cu legături cu Partidul Comunist Chinez (PCC; unic) au livrat unei societăţi ruseşti puşti de asalt, drone şi veste antiglonţ, din iunie şi până în decembrie 2022.

Însă China îşi reiterează neîncetat neutralitatea în acest conflict.

Beijingul îndeamnă în mod oficial la respectarea suveranităţii statelor, înbsă nu a condamnat în mod public invazia rusă a Ucrainei.

Antony Blinken pare să semnaleze o relaxare între Statele Unite şi China.

El a anunţat că vrea ”să stabilizeze” relaţiile Washingtonului cu Beijingul, cu scopul de a se ”asigura că concurenţa nu degenerează într-un conflict”.

Secretarul de Stat american recunoaşte însă că ”nu-şi face iluzii cu privire la provocările pe care le reprezintă gestionarea acestei relaţii” şi deplânge ”numeroase probleme în care ne aflăm într-un profund, dacă nu vehement dezacord”, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare