sursa foto:  cancan.ro

Laszlo Tokes, sfidare totală la 100 de ani de la Trianon: ‘Poporul nostru ardelean nu a fost întrebat de care țară vrea să aparțină’

Toles Laszlo, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a declarat că singura soluție care ar compensa pierderile provocate minorității maghiare prin Tratatul de la Trianon este autonomia comunitară maghiară/secuiască.

 

Potrivit unui comunicat transmis joi de Tokes Laszlo, CNMT respectă, pe lângă status quo-ul politic instaurat cu o sută de ani în urmă, sentimentele şi sărbătorile naţionale ale românilor, dar se aşteaptă din partea lor la un tratament similar în privinţa sentimentelor şi aniversărilor comunităţii maghiare.

„Ca imperativ moral ce trebuie urmat, Consiliul recomandă etnicilor români să interiorizeze cuvintele marelui patriot Iuliu Maniu rostite la 1 decembrie 1918 <Nu voim ca din asupriți ce am fost să devenim asupritori>. Revoluţia în care am luptat laolaltă în anul 1989 şi spiritul Timişoarei au promovat şi promovează în continuare această idee nobilă şi acest ideal. În concepţia noastră, unica soluţie viabilă ce ar compensa pierderile provocate minorităţii maghiare prin Tratatul de Pace de la Trianon este autonomia comunitară maghiară/secuiască”, arată Tokes.

Acesta îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge Legea Tratatului de la Trianon, care „ofensează şi discriminează comunitatea maghiară transilvăneană”: „Poporul nostru ardelean nu a fost întrebat de care ţară vrea să aparţină şi nici Ungaria nu a fost invitată să participe la tratativele de pace, care au încheiat Războiul cel Mare, alipirea Transilvaniei la România și dezmembrarea statului milenar maghiar fiind impusă printr-o deciziei unilaterale a marilor puteri victorioase”.

Liderul CNMT a subliniat că, omenește, maghiarii pot înţelege că, pentru România, data semnării tratatului, care i-a sporit considerabil teritoriul, reprezintă o sărbătoare, dar în mod similar aşteaptă ca şi românii să înţeleagă durerea pe care o simte poporul maghiar din pricina acestei zile.

 

„Cum am putea împărtăşi bucuria poporului român cu prilejul zilei de doliu, în care a fost semnat Tratatul de la Trianon?”, se întreabă Tokes.

 

Acesta susține că maghiarii din România nu pot arăta înţelegere faţă de faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi adepţii săi „infestează opinia publică românească cu virusul sentimentelor antimaghiare, ridicate la rangul de politică oficială a statului”.

„Legislativul românesc consideră că tocmai perioada crizei epidemiologice este momentul oportun pentru adoptarea unei legi ce declară data semnării Dictatului de Pace de la Trianon sărbătoare naţională în România. În numele concetăţenilor noştri de naţionalitate maghiară, lansăm un apel hotărât către preşedintele republicii să nu promulge actul normativ, care ofensează şi discriminează comunitatea maghiară transilvăneană”, adaugă Tokes Laszlo.

Acesta acuză Parlamentul României că exploatează şi acum Tratatul de la Trianon în detrimentul minorităţii maghiare, „urmând scenariul perfid elaborat de către Securitatea rău famată, acţiunea prezentă fiind orchestrată tocmai de şeful statului”.

Citește și:

Pensiile vor fi recalculate! Cine beneficiază de măriri

E oficial! Amenzi sau închisoare pentru cei care încalcă această lege

Alertă pentru Guvern: Pensionarii MAI care dețin puterea în Transelectrica! Contracte pentru Sebastian Ghiță și pentru baronul PSD, Niculae Bădălău

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare