sursa foto:  hotnews.ro

Legături controversate! Cum a primit, gratuit, un ONG de casă al primarului USR al Brașovului dreptul de folosință a Catacombelor Brașovului

Un ONG care l-a promovat, în campania electorală, pe primarul USR al Brașovului, Allen Coliban, a obținut cheile Catacombelor Brașovului, pentru a organiza un muzeu. ONG-ul respectiv, denumit Amural, s-a folosit gratuit de spațiul respectiv. Nimeni nu știe cum au ajuns cheile la Amural, dat fiind că nu a existat o hotărâre a Consiliului Local care să-i permită folosirea spațiului. Potrivit viceprimarului Sebastian Rusu (PNL), toată corespondența cu ONG-ul s-a ținut prin celălalt viceprimar, Flavia Boghiu (USR-PLUS), deși nu intra în atribuțiile sale. Toate aceste informații se regăsesc într-o anchetă publicată de jurnaliștii de la Newsbv.ro.

Sursa citată precizează că ONG-ul Amural este abonat la banii publici, el încasând sume impresionante și în mandatul fostului primar al Brașovului, George Scripcaru.

Toată această afacere Amural-USR ar fi fost una ilegală, menționează jurnaliștii menționați. Conform Newsbv.ro, Curtea de Conturi a confirmat ilegalitatea.

Auditorii publici de la Camera de Conturi au calculat și paguba pentru ocuparea abuzivă a unui imobil public: 132.575 de lei. Adică 77 zile x 3 lei/mp/zi x 573,92 mp. Apoi, darea în folosință gratuită a unui imobil din patromoniul privat al municipiului se poate face dacă respectiva asociație/fundație este de utilitate publică. Ceea ce nu era cazul Amural… (Utilitatea publică se stabilește prin HG, pe baza unor criterii foarte clare). Valoarea cheltuielilor cu utilitățile nu a putut fi cuantificată pe perioada controlului, scrie sursa citată.

Iată ce scrie presa locală:

„Camera de Conturi a solicitat lămuriri asupra activităților de la Catacombele Brașovului și pentru perioada în care Scripcaru și Barabas erau în funcții. În răspunsurile formulate, cei doi au susținut că, în mandatul lor, imobilul aflat în discuție nu a fost întrebuințat nici de Asociația Amural, nici de vreo altă entitate, fără existența aprobării din partea Consiliului Local.

În această perioadă doar au fost efectuate lucrări de ecologizare, curățare, igienizare. Lucrări care făceau parte dintr-un proces mai amplu, de punere în valoare a zonei După Ziduri. Când s-a curățat și albia pârâului Graft. Așa că aceștia spun că nu au nicio idee cum au ajuns cheile de la Catacombe la reprezentanții Amural. Și viceprimarul Sebastian Rusu a fost întrebat cum a fost posibil ca un ONG să intre fără aprobarea Consiliului Local în Catacombe. La momentul când s-au produs aceste fapte, Rusu avea în atribuții coordonarea Direcției Tehnice. Din care face parte și Serviciul Administrare Patrimoniu și Urbanism Comercial – SAPUC. Cel care se ocupă de gestionarea patrimoniului municipiului. Rusu a reiterat cele declarate public atât în plenul ședințelor Consiliului Local, cât și într-o conferință de presă. „Toată corespondența cu această Asociație s-a purtat cu doamna viceprimar Flavia Boghiu, deși intra în atribuțiile mele”. „Doamna viceprimar a purtat discuții cu SAPUC, deși serviciul era în subordinea mea”. După izbucnirea scandalului și respingerea de către Consiliul Local a proiectului prin care Amural cerea aprobare să folosească Catacombele, la final de eveniment, Rusu spune că a încercat să poarte o corespondență cu Asociația Amural. Dar atât email-urile, cât și adresele trimise prin Poșta Română, au rămas fără răspuns. După ce s-a realizat un raport de audit, din care Rusu a primit doar o sinteză, după mai multe cereri către primar. Și acest audit este ținut la secret de primarul Allen Coliban, în virtutea mult clamatei transparențe administrative promisă în campania electorală.

Camera de Conturi a mai constatat câteva lucruri incredibile, pentru o administrație care se lăuda cu digitalizarea activității. Cu debirocratizarea…

Deficiențele grave din administrația Coliban au fost relevate chiar de către Biroul de Audit Intern al Primăriei. (Raportul nr. 106604/4.10.2021). De ce îl ține secret Coliban? Pentru că s-a constatat că Amural, fără acordul Consiliului Local, fără existența vreunui act juridic încheiat cu UAT Brașov și fără acordul municipalității a desfășurat evenimentul „Brașov Underground Museum” (BUM).

Mai mult, Primăria a suportat din banii publici cheltuielile cu utilitățile pentru amenajarea și funcționare BUM. Cheltuieli care trebuiau evidențiate în contabilitate și recuperate.

Amural solicită încheierea unui parteneriat cu municipiul prin adresa 2513/12.01.2021. După doar 219 zile (19.08.2021), pe masa Consiliului Local ajunge proiectul de hotărâre. De care s-a îngrijit Flavia Boghiu, cea care (nu prea) coordonează activitatea Biroului de Relații Externe, Turism și Evenimente.

Toate aceste chestiuni au ajuns pe masa primarului Allen Coliban prin raportul auditului intern al Primăriei. Auditorii au ca obligație să raporteze imediat, pe cale ierarhică, orice indicii de fraudă sau iregularitate semnificativă constatate în perioada controlului. Dar nu au ca sarcină să investigheze eventuale efraude sau să facă cercetări administrative.

Asociația Amural a desfășurat o activitate în interiorul Catacombelor Brașovului. A obținut venituri din vânzarea de bilete, prin ocuparea abuzivă a imobilului. Fără acordul Consiliului Local. S-a creat o pagubă bugetului local prin lipsa de folosință a imobilului. Cheltuielile cu utilitățile pentru amenajarea și fucnționarea BUM nu au fost stabilite, evidențiate și recuperate de municipalitate. Cauza acestor abateri o reprezintă ignorarea prevederilor legale referitoare la administrarea bunurilor aflate în proprietatea unității administrativ teritoriale de către reprezentanții acesteia.

Auditorii publici de la Camera de Conturi au calculat și paguba pentru ocuparea abuzivă a unui imobil public: 132.575 de lei. Adică 77 zile x 3 lei/mp/zi x 573,92 mp. Apoi, darea în folosință gratuită a unui imobil din patromoniul privat al municipiului se poate face dacă respectiva asociație/fundație este de utilitate publică. Ceea ce nu era cazul Amural… (Utilitatea publică se stabilește prin HG, pe baza unor criterii foarte clare). Valoarea cheltuielilor cu utilitățile nu a putut fi cuantificată pe perioada controlului.

În acest context, Camera de Conturi recomandă ordonatorului principal de credite, recte Allen Coliban, să ia măsuri pentru stabilirea, în condițiile legii, a întinderii prejudiciului creat bugetului local prin plata fără bază legală a acestor cheltuieli, precum și pin lipsa de folosință a imobilului pe perioada cât a fost folosit de Asociația Amural. Și ar mai fi de menționat un lucru. Auditorii Primăriei i-au adus la cunoștință lui Coliban în 4.10.2021 situația Amural. Abia în timpul controlului Camerei de Conturi, edilul a catadicsit să înființeze o comisie de cercetare administrativă a împrejurărilor folosirii catacombelor de către Asociația Amural (Dispoziția 2130/11.07.2022). O fi crezut că ascunde gunoiul sub preș… Evident, la raportul Camerei de Conturi, Primăria poate aduce obiecțiuni și îl poate ataca în instanță”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare