sursa foto:  verticalnews.ro

Legea a fost promulgată! Apar noi reguli pentru cei care locuiesc la bloc

Locuitorii de la parterul blocurilor care doresc să îşi închidă balconul vor trebui să respecte o nouă regulă, recent adoptată.

Mai precis, documentaţia necesară pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor sau logiilor de la parterul unui bloc va conţine un acord primit din partea asociaţiei de proprietari, nu a vecinilor, aşa cum se-ntâmplă în prezent, scrie avocat.net.

Schimbările propuse la legislaţia legată de autorizarea executării lucrărilor de construcţii se regăsesc într-o lege ce urmează să fie oficializată în curând. Legea recent promulgată de preşedintele ţării stabileşte că, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse, cei ce vor să-şi închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, ca în prezent, ci de un acord de la asociaţia de proprietari a imobilului

Totuşi, pentru a beneficia de noua prevedere, cei interesaţi să-şi închidă balcoanele vor trebui să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor şi pentru siguranţa şi sănătatea acestora.

„Cu acordul asociaţiei de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcţiei se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranţa şi sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, scrie, mai exact, în forma proiectului adoptată de către deputaţi.

Anterior, legea stabilea că, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente, se emite o autorizaţie de construire în baza unei documentaţii de autorizare cu conţinut simplificat.

Adică, pentru a obţine o autorizaţie de construire pentru închiderea unui balcon, e nevoie de mai puţine acte decât în cazul unor lucrări mai complexe.

Printre documentele necesare pentru obţinerea unei autorizaţii de construire pentru închiderea unui balcon se numără şi un memoriu de arhitectură, ce trebuie să conţină, în prezent, şi acordul vecinilor.

Astfel, după ce va intra în vigoare măsura prezentată în acest material, obţinerea documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor de la parter ar trebui, cel puţin teoretic şi în funcţie de fiecare situaţie în parte, să dureze mai puţin decât în prezent.

Citește și:

Scandalos! Cum a ajuns Judecătoarea Camelia Bogdan să primească 25.000 de dolari de la Fundația Centrul Rațiu pentru Democrație

Scandal de proporții în Poliția Locală. Cum au profitat mai mulți șefi ai Poliției Locale de starea de urgență în plină pandemie

Bani în plus lunar! Cine sunt cei care vor avea parte de acest beneficiu

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare