liaolguta2017vasilescu 465x215

sursa foto:  stiripesurse.ro

Lia Olguța Vasilescu: Dacă nu se modifică PNRR, până în 2070 nu se mai pot face majorări de pensii. Astăzi mi s-a părut că a existat deschidere

Fost ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu susține că procentul de 9,4% din PIB pentru pensii trebuie eliminat din PNRR.

Fosta șefă a Muncii spune că, dacă nu va fi renegociat acest procent, până în 2070 nu se vor mai putea face majorări de pensii.

Mai mult, ea a dezvăluit că în ședința de astăzi i s-a părut că există deschidere pentru acest subiect al renegocierii procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, din PNRR.

„Dacă discutăm despre o renegociere în ansamblu a PNRR, despre asta nu poate fi vorba. Dar punctual, cum ar fi 9,4% din PIB, se poate discuta cu CE și se numește optimizare.

Ideea este că, în cadrul Coaliției, astăzi s-a discutat acest subiect al pensiilor, care este arzător nu numai pentru 5 milioane de români, ci și pentru generațiile următoare.

Modificarea procentului de 9,4% din PIB ne privește pe noi toți cei care nu suntem în sistemul de pensii și chiar pe copiii noștri, pentru că în PNRR se precizează foarte clar că politicile asumate pentru pensii vor acționa până în anul 2070.

Cu alte cuvinte, dacă vom accepta 9,4% din PIB pentru pensii, asta înseamnă că vom avea o pensie medie de 400 de euro până în anul 2070. Lucru cu care nu putem fi de acord.

Din păcate, acest PNRR s-a lucrat într-o lipsă totală de transparență. Domnul Ghinea nu a întrebat pe nimeni dacă e de acord cu acest 9,4% din PIB. La ora actuală, suntem la 8,4% din PIB din procentul pensiilor, dar să nu uităm că în acest procent nu sunt incluse pensiile militare. Vorbim aici de 170.000 de pensii, care înseamnă peste 10 miliarde de lei. Deci, în PNRR au trecut însă ca 9,4% să cuprindă inclusiv pensiile speciale și inclusiv pensiile militare. Practic, asta înseamnă că până în 2070 nu se mai pot face majorări de pensii.

Astăzi (n.r. – în ședința de Coaliție) mi s-a părut că există deschidere pentru acest subiect”, a afirmat, la Realitatea Plus, Olguța Vasilescu.

Conform surselor Bugetul.rozilele trecute ar fi existat o întâlnire între președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întâlnirea ar fi avut loc la Palatul Cotroceni. Surse politice au afirmat, pentru Bugetul.ro, că șeful statului ar fi fost de acord pentru renegocierea PNRR în ceea ce privește procentul de 9,4% din PIB pentru pensii.

„Acum câteva zile, la o întâlnire Ciucă-Budăi-Iohannis, la Cotroceni, președintele Iohannis a fost de acord ca să propună Comisiei Europene renegocierea procentului de 9,4% din PIB, din cadrul PNRR, pentru pensii”, au dezvăluit sursele Bugetul.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că s-a întâlnit cu Klaus Iohannis și Marius Budăi, iar ministrul Muncii a expus problema renegocierii procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, trecut în PNRR.

Vezi și Interviu EXCLUSIV cu ministrul Muncii, Marius Budăi. ‘Îl vreau pe Florin Cîțu partener în această discuție privind renegocierea PNRR-ului’

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, într-un interviu acordat Bugetul.rocă premierul Nicolae Ciucă a agreat renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, trecut în PNRR.

Eugen Dinu: Domnule ministru, având în vedere declarațiile făcute de președintele PNL, Florin Cîțu, în ultima vreme, veți mai încerca să renegociați la Bruxelles acel plafon din PNRR, de 9,4% din PIB pentru pensii?

Marius Budăi: Cu siguranță! Este o decizie pe care noi, PSD, am luat-o. Am avut o discuție și cu premierul Nicolae Ciucă. Premierul a agreat-o. Sunt motive extrem de serioase pentru a avea această discuție cu Comisia Europeană.

Vezi și EXCLUSIV Crește vârsta de pensionare pentru militari și polițiști? Răspunsul ministrului Muncii, Marius Budăi

„Acel procent de 9,4% a fost pus în PNRR într-un mod neprofesionist”

Aș vrea să înțelegem un pic și ce presupune intenția de renegociere a PNRR. Vreau să spun lucrurile exact așa cum sunt! Nu ne dorim să punem în pericol implementarea acestui program. Însă sunt elemente care ne duc la această discuție privind PNRR-ul. Acel procent de 9,4% a fost pus în PNRR într-un mod neprofesionist. În România, noțiunea de pensie specială nu există. Sunt indemnizații și pensii de serviciu stabilite și plătite în baza unor legi speciale și sunt pensii militare de stat. Procentul de plată, anul acesta, pentru pensiile din sistemul public, pe contributivitate, este de 8%. Gândiți-vă că tot prin PNRR este asumată rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii.

Rezolvarea acestor inechități nu se poate face decât în doi pași: anume o lege – noi avem Legea. Discutăm cu Banca Mondială, în cadrul acelui acord pe asistență, pe tehnică, pe baza legii. Dacă e să o îmbunătățim, o îmbunătățim, sigur. Avem legea, dar următorul pas este impactul bugetar. Să spui că în interiorul unui procent de 9,4% intră toate pensiile, inclusiv cele stabilite și plătite în baza unor legi speciale, inclusiv cele din Apărare și Ordine Publică și să spui că mai rezolvi și inechitățile – nu este profesionist. De ce? Pentru că nu se poate așa ceva.

Pe de altă parte, Comisia Europeană ne cere, de asemenea, să reducem gradul de sărăcie și excluziune socială, iar acest lucru se poate face doar prin mărirea alocațiilor, salariilor și pensiilor. În România sunt familii cu mai mulți copii, care câștigă foarte puțin. Mai sunt familii monoparentale, unde un singur părinte se îngrijește de copii. Cu un venit mic la doi, trei copii, gândiți-vă ce situație este acolo.

Așadar, pe de-o parte, ca să reduc nivelul de sărăcie, trebuie să cresc pensiile, pentru că ne referim la acel procent. Iar, pe de altă parte, un partid (n.r. – USR) a scris în PNRR, fără să-i fie solicitat de nimeni, fără să fie o adresă din partea profesioniștilor și aici mă refer la Ministerul Muncii, că pensiile din sistemul public de stat și cele așa-zise speciale să nu depășească 9,4% din PIB. Din punctul PSD de vedere, asistăm la o situație de blocaj, pentru că ni se solicită să dăm mai mult, să reducem gradul de sărăcie, dar și să ne coste mai puțin. Nu este plauzibilă o astfel de situație”, a explicat, pentru Bugetul.ro, Marius Budăi.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare