sursa foto:  ecopolitic.ro

Lider PSD, ieșire dură: ‘Domnule Orban, de când conduceți Guvernul asta faceți ”țopăială guvernamentală” ‘

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a reproșat Cabinetului Orban că „a înşelat aşteptările românilor” şi ale parlamentarilor care l-au învestit.

 

 

„Multă lume ne acuză pe noi, PSD, că am votat Guvernul Orban. Venise pandemia, trebuia să avem stabilitate guvernamentală. Am făcut-o cu bună credinţă. Începuse pandemia şi ţara avea nevoie de stabilitate. Am făcut-o cu bună ştiinţă, dar dumneavoastră ne-aţi înşelat aşteptările, nouă, celor care v-am votat în această sală şi, mai ales, românilor”, a afirmat Cazanciuc, în plenul comun al Parlamentului.

 

 

 

 

El a susţinut că premierul Ludovic Orban face „ţopăială guvernamentală”, parafrazându-l pe şeful statului, Klaus Iohannis, pe care l-a numit „girantul politic al PNL”.

 

 

 

 

„Domnule Orban, de când conduceţi Guvernul asta faceţi – ţopăială guvernamentală. (…) Odată cu debutul pandemiei aţi început joaca. La început, sub forma unei ‘ţopăieli legislative şi administrative’, ca să-l citez precis pe cel care, în loc să fie mediator, este, aşa cum am mai spus, girantul dumneavoastră politic. Aţi ales să controlaţi situaţia, prin măsuri punitive, amenzi uriaşe, care au fost declarate neconstituţionale. (…) Nu v-aţi gândit, nicio clipă, la măşti pentru populaţie, nu aţi anunţat debutul unei testări în masă.

V-a spus Curtea Constituţională, când v-a sancţionat pentru amenzile care încălcau drepturile fundamentale, că trebuie folosite metode graduale şi proporţionale. Dumneavoastră, domnule Orban, în loc să citiţi cu atenţie decizia Curţii, aţi ales să călcaţi în picioare statul de drept”, a adăugat Robert Cazanciuc.

În opinia sa, actualul Guvern a pus „economia la pământ”: „Câţi bani reali aţi injectat direct în economia românească, în firmele mici şi mijlocii, care sunt cele mai afectate de această criză economică, aşa cum au făcut alte ţări precum Germania, Franţa, Italia, Spania? Câte firme şi-au închis activitatea? Câţi şomeri sunt astăzi în România? Cum şi când aveţi de gând să relansaţi economia? (…) Câte firme au depus dosare pentru credite şi câte dintre acestea au reuşit să ia aceste credite? Ştiaţi că băncile nu au finanţat sectorul HORECA? (..) Domnule Orban, ce s-a întâmplat cu miliardele de euro împrumutate la cele mai mari dobânzi din UE?”.

 

 

 

Senatorul PSD s-a mai referit la investiţiile în infrastructură, la programul de testare privind infectarea cu SARS-CoV-2, precum şi la plecarea unor români, în starea de urgenţă, la cules de sparanghel în Germania.

 

 

„Aţi afirmat că veţi da în folosinţă câte 100 kilometri de autostrăzi pe an! Câţi kilometri faceţi anul acesta, domnule Orban? 17 kilometri între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş şi 5 kilometri între Biharia şi Borş nu fac 100. Într-un singur loc 5 plus 17 fac 100: în privinţa preţului măştilor! E un calcul cinic făcut pe spinarea românilor. (…) De ce aţi dat drumul la 2.000 de oameni în perioada de urgenţă, români care au fost luaţi cu autocare din zone carantinate şi închise, iar apoi înghesuiţi în avioane şi duşi în Germania să culeagă sparanghel? Vă rog să ne spuneţi cine v-a dat acest ordin”, a completat Cazanciuc.

Senatorul PSD a subliniat că educaţia este un drept constituţional. „Când veţi înceta să vă jucaţi cu viitorul copiilor noştri?”, l-a întrebat el pe premier.

„Spuneţi-ne domnule Orban, puteţi sau nu organiza alegerile locale în condiţii de siguranţă pentru cetăţenii României sau vă interesează doar puterea în orice condiţii? (…) Toate problemele pe care le-am amintit sunt serioase, însă Guvernul Orban a ales să conducă ţara ţopăind. Să nu mi-o luaţi în nume de rău, ţopăiala nu este, în sine, de condamnat. Trimite la inocenţa jocurilor copilăriei. Chiar dacă nu v-a nominalizat când a spus cuvântul, la dumneavoastră s-a referit preşedintele Iohannis. Sunteţi Guvernul domniei sale, copilul lui, ca să extind metafora la jocurile copilăriei. Însă nu cu ţopăiala guvernamentală se răspunde momentului în care ţara şi întreaga planetă sunt zguduite de o criză teribilă. La începutul crizei, vorbind despre pandemie, preşedintele Macron a denumit-o stare de război. La război, indiferent cum se numeşte duşmanul, (…) te duci să lupţi, nu să ţopăi, domnule Orban”, a încheiat Robert Cazanciuc.

Citește și:

SURSE Cum vrea Dan Barna să-l ‘împingă pe scări’ pe Nicușor Dan: Miza din spatele cortinei

SURSE Oamenii care trag sforile pentru Ludovic Orban! Încă o piesă din puzzle-ul racolărilor făcute de PNL de la PSD

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare