sursa foto:  Profimedia Images

Lovitură dură pentru forțele armate ruse! O instanță ucraineană a condamnat primul soldat rus la închisoare pe viață pentru crimă de război

O instanţă ucraineană l-a condamnat pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie.

Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe un bărbat de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka, transmite Reuters.

Judecătorul Serhi Agafonov a reţinut că Şişmarin a executat un „ordin criminal”, trăgând de mai multe ori în victimă cu o armă automată.

Ca şi la şedinţele precedente de judecată, militarul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi. El a asistat în tăcere şi nu a părut emoţionat la citirea verdictului.

Procesul a avut o valoare de simbol pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalităţi împotriva civililor în timpul invaziei şi susţine că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Moscova a dezminţit că forţele ruse atacă intenţionat civili sau sunt implicate în crime de război.

Kremlinul nu a comentat imediat verdictul în procesul lui Şişmarin. Anterior, preşedinţia rusă susţinuse că nu are nicio informaţie despre proces, iar faptul că Rusia nu are în prezent o misiune diplomatică în Ucraina limitează posibilităţile de a-i acorda asistenţă inculpatului, informează agerpres.ro

Vezi și:

Volodimir Zelenski îi avertizează pe soldații ruși: ‘Astăzi, între 50 și 100 de oameni ar putea fi uciși aici, în cea mai complicată zonă, din estul țării noastre’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare