Lovitură dură pentru români! Expert în imobiliare: ‘Ne așteptăm la o scumpire a apartamentelor noi. Impactul va fi simțit destul de puternic, mai ales că cei care cumpără acest tip de apartamente nu sunt oamenii cu veniturile mari’

Lovitură pe piața imobiliară din România! Noile măsuri fiscale cresc prețul apartamentelor noi cu mii de euro.

Expertul în imobiliare Alex Printz afirmă că ”tot ce se va cumpăra de la începutul anului va fi mai scump, iar impactul va fi simțit destul de puternic, mai ales că cei care cumpără acest tip de apartamente nu sunt oamenii cu veniturile mari”.

Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

“Pe partea de creștere a TVA-ului de la 5-9 %, ne așteptăm la o scumpire a apartamentelor noi, inclusiv a stocului deja existent de apartamente noi. S-a simțit la finalul de an o dorință de a cumpăra acest stoc de apartamente noi deja existente tocmai pentru a beneficia încă de acest TVA de 5 %. Tot ce se va cumpăra de la începutul anului va fi mai scump, iar impactul va fi simțit destul de puternic, mai ales că cei care cumpără acest tip de apartamente nu sunt oamenii cu veniturile mari.

Creșterea TVA-ului este aproape dublu față de cât a fost TVA-ul până acum. Pe parte de piață imobiliară, exceptând acest TVA și neraportându-ne doar la apartamentele noi, stocul de apartamente vechi, în continuare vechi, și aici vorbim și de apartamentele de după anii 80-90, cât și de cele anterior acestei perioade, vor prezenta în continuare interes.

Suntem într-o țară europeană în care gradul de penetrare al creditelor ipotecare este de doar 8 %. Este cel mai mic grad de penetrare din Europa, ceea ce înseamnă că e un potențial semnificativ de creștere. Pe de altă parte, semnalele privind dobânda de referință, care a scăzut anul trecut, de la, parcă era, 9 % la începutul anului, spre un 5,8 chiar spre finalul acestui an, sunt îmbucurătoare pentru piața imobiliară, iar estimările pentru reducerea dobânzii de referință sunt bune pentru jumătatea anului viitor. Ceea ce înseamnă o revigorare a dorinței de achiziție și tot atunci a potențialului de achiziție a acestui stoc imobiliar”.

Expertul în imobiliare, despre prețurile chiriilor

Expertul în imobiliare a fost întrebat și despre prețurile chiriilor, cum vor fi începând de anul viitor.

“Părerea mea e că aceste chirii au beneficiat de un avânt un pic nejustificat în acest an, tocmai datorită faptului că accesul la creditare a fost limitativ. Chiriile s-au scumpit, au fost scumpiri chiar de peste 20 % în anumite segmente și aici ne referim la apartamentele mai ieftine, gen garsoniere sau 2 camere. Anul următor ne așteptăm la o calmare acestei efervescențe a pieței chiriilor, poate chiar niște mici reduceri, dat fiind faptul că cu cât devine creditarea mai ieftină și mai atractivă, cu atât interesul românilor se va duce către achiziții și nu către chirii, dat fiind dorința tipic românească de a fi proprietari și nu chiriași.”, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare