Lovitură! Parlamentul a respins definitiv acest beneficiu pentru medicii din linia întâi în lupta cu COVID-19

În plină pandemie de COVID-19, Camera Deputaților a respins un proiect legislativ care presupunea ca personalul din sistemul medical de stat să poată deconta sumele cheltuite cu transportul la serviciu. 

 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, document ce a fost respins de către deputați, în calitate de For decizional, viza acordarea unui beneficiu extrasalarial angajaților din sistemul sanitar de stat.

Mai exact, toți cei care lucrează în sistemul public de sănătate, fie ei medici, asistenți sau infirmieri, ar fi putut, dacă proiectul ar fi intrat în vigoare, să solicite unităților medicale în care lucrează contravaloarea cheltuielilor legate de transportul către și de la locul de muncă.

Totuși, pentru a putea deconta cheltuielile legate de transport, angajații din sănătate ar fi trebuit să locuiască într-o altă localitate decât cea în care se află spitalul unde-și desfășoară activitatea. Practic, de decontarea cheltuielilor de transport ar fi putut beneficia doar persoanele angajate în sistemul medical de stat care sunt nevoite să facă naveta până la și de la serviciu.

 

Propunerea legislativă nu stabilea însă și valoarea sau modalitatea de decontare a cheltuielilor, acestea urmând să fie stabilite, dacă măsurile cuprinse de proiect ajungeau să se aplice, printr-un alt act normativ, respectiv prin norme metodologice aprobate de Guvern.

 

„Pentru ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de cetățean, pentru creșterea calității acestor servicii și, implicit, pentru a opri exodul medicilor, este necesară adoptarea mai multor categorii de politici. Astfel, în domeniul politicii salariale, legislația în vigoare prevede un pachet de salarizare motivant”, se arata în expunerea de motive ce a însoțit proiectul.

„Cu toate acestea, posibilitatea decontării cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă a personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din spitalele publice, care nu dispune de locuință în localitatea unde are postul, nu a fost reglementată, deși reprezintă un stimulent necesar, mai ales în condițiile blocării posturilor”, considerau inițiatorii proiectului la momentul lansării lui în dezbatere, acestea fiind și motivele pentru care fusese propusă introducerea măsurii.

Atenție! Proiectul de lege privind decontarea navetei cadrelor medicale NU se poate aplica. Din moment ce proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților (Camera decizională în acest caz), asta înseamnă că acesta își încetează traseul legislativ, conform avocatnet.ro.

Citește și:

SURSE DNA ar fi descins la ANPC! Procurorii fac verificări pe modul în care s-au făcut detașările în posturile-cheie

Situație dezastruoasă pentru toți românii implicați în acest tip de afacere. Cu cât au scăzut vânzările

EXCLUSIV Guvernul PNL uită de marea reformă pe care a promis-o la stat! Un arhitect a fost transformat în inspector-șef la Apele Române

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare