sursa foto:  Karadeniz Press

Lovitură primită de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko! Kievul i-a interzis să călătorească în străinătate

Fostul preşedinte Petro Poroşenko nu a avut dreptul să călătorească în străinătate, deoarece urma să se întâlnească cu premierul ungar, Viktor Orban, şi risca să fie instrumentalizat de ruşi, au transmis sâmbătă serviciile de securitate ucrainene (SBU).

 

 

 

Petro Poroşenko, care a condus Ucraina între anii 2014 şi 2019, iar în prezent este deputat al opoziţiei, a declarat vineri că a fost blocat la frontieră când urma să plece în străinătate pentru „zeci de reuniuni în Polonia şi Statele Unite”.

El a dat asigurări că primise autorizaţia de a părăsi Ucraina, călătoriile în străinătate ale responsabililor ucraineni trebuind să fie validate de autorităţi în virtutea legii marţiale, în vigoare de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, serviciile de securitate au explicat că au primit „informaţii despre pregătirea unor provocări” de către ruşi, cu scopul de a „reduce sprijinul partenerilor străini” şi de a „diviza societatea ucraineană”.

Potrivit acestora, Moscova intenţiona să se folosească de o întâlnire între Petro Poroşenko şi Viktor Orban, acuzat că este „anti-ucrainean”.

Prin urmare, fostul şef al statului, în fruntea partidului Solidaritatea Europeană, nu a avut dreptul de a părăsi Ucraina pentru că ar fi putut fi „instrumentalizat de serviciile ruse de informaţii”.

Ca răspuns la comunicatul SBU, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a scris pe reţeaua socială X că Ungaria nu doreşte „să joace niciun rol în luptele politice interne ale preşedintelui Zelenski”.

„Informaţii ca aceasta şi aceste epurări politice sunt încă un nou indiciu că Ucraina nu este încă pregătită să adere la Uniunea Europeană”, a adăugat el, informează AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare