sursa foto:  Axios

Lovitură primită de Volodimir Zelenski! Germania se opune trimiterii de muniţie cu dispersie în Ucraina

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a transmis că Germania se opune trimiterii de muniţii cu dispersie în Ucraina, în ciuda faptului că SUA intenţionează să furnizeze Kievului astfel de arme.

 

 

 

Organizaţiile pentru drepturile omului se opun unei astfel de acţiuni, iar ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că şi Germania, în calitatea sa de semnatar al Convenţiei privind muniţiile cu dispersie (CCM), se opune.

Nici Statele Unite, nici Ucraina şi nici Rusia nu au semnat, însă, această convenţie la care au aderat peste 110 state.

Solicitată să comenteze informaţiile despre intenţia Washingtonului de a trimite Ucrainei muniţie cu dispersie, Baerbock, aflată la o conferinţă pe tema climei la Viena, a declarat reporterilor: „Am urmărit relatările din mass-media. Pentru noi, în calitate de stat parte, se aplică acordul de la Oslo”.

Acordul CCM de la Oslo, care a fost deschis spre semnare în capitala norvegiană în 2008, interzice utilizarea, stocarea, producţia şi transferul muniţiilor cu dispersie.

Casa Albă a declarat că trimiterea de muniţii cu dispersie în Ucraina este „luată în considerare în mod activ”, dar nu a avut niciun anunţ oficial de făcut. Preşedintele Joe Biden va participa săptămâna viitoare la un summit NATO în Lituania, care se aşteaptă să fie dominat de războiul din Ucraina.

Human Rights Watch a cerut Rusiei şi Ucrainei să nu mai folosească muniţii cu dispersie şi a îndemnat SUA să nu le furnizeze. Grupul a declarat că atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene au folosit aceste arme, care au ucis civili ucraineni.

Muniţiile eliberează în mod obişnuit un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare, pe o suprafaţă mare, chiar şi după ani de zile după ce au fost lansate, fiind astfel a ameninţare la adresa civililor, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare