sursa foto:  mediafax.ro

Ludovic Orban: ‘Președintele trebuie să țină cont de rezultatul alegerilor. Partidul care câștigă alegerile dă premier’

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că ”Partidul care se bucură de cel mai mare sprijin din partea populației de regulă dă premier, adică asta se întâmplă în toate democrațiile din lumea asta”.

Întrebat duminică seară, într-o emisiune televizată, dacă nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru trebuie făcută de partidul care în urma alegerilor parlamentare va obţine cel mai mare număr de voturi, premierul a răspuns că aşa se procedează în fiecare democraţie, iar premierul desemnat este cel care are sarcina de a asigura o majoritate care să voteze în Parlament cabinetul pe care acesta îl propune.
„Normal, preşedintele trebuie să ţină cont de rezultatul alegerilor. De regulă, în toate democraţiile, partidul care câştigă alegerile este primul partid care desemnează premier. Sigur că acest premier trebuie să formeze o majoritate parlamentară care să ducă la învestirea Guvernului”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Orban a adăugat, răspunzând unei întrebări, că se poate ajunge la situaţia în care partidul aflat pe locul a doilea la alegeri să desemneze un prim-ministru „dar numai dacă eşuează partidul care câştigă alegerile şi premierul desemnat să formeze o majoritate”.
„Vă mai spun încă o dată regula;  în democraţie: partidul care câştigă alegerile dă premier. Partidul care se bucură de cel mai mare sprijin din partea populaţiei de regulă dă premier, adică asta se întâmplă în toate democraţiile din lumea asta, pentru că el este partidul care beneficiază de cel mai larg sprijin şi programul care a fost prezentat de partidul care câştigă alegerile trebuie să devină preponderent planul de guvernare al viitorului guvern”, a adăugat liderul PNL.

Întrebat cu cine va realiza majoritatea de guvernare în cazul în care va câştiga alegerile, premierul a reafirmat decizia PNL de a nu face coaliţie de guvernare cu PSD.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, conform news.ro.

Citește și:

Ce taxă îi așteaptă pe români odată cu venirea noului an. Cât trebuie să plătească și prin ce mod se pot recupera banii

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!

Marea păcăleală a USR-PLUS! Adevărul despre ‘Fără penali în funcții publice’ – Opinie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare