politie politia politisti

sursa foto:  Mediafax Foto/Andreea Alexandru

EXCLUSIV SURSE din MAI răspund la acuzațiile sindicaliștilor, referitoare la angajările din sursă externă! ‘Pregătirea este o etapă obligatorie!’

În această perioadă, Poliția Română a scos la concurs 412 posturi, din sursă externă, de agenți de poliție – ajutor de șef de post. Motivul? Reducerea deficitului de personal cauzat de valul de pensionări din Poliția Română. Conform unui răspuns primit de Bugetul.ro de la IGPR, semnat de comisarul-șef de poliție Jenel Șogor, până la 6 august 2021 și-au încetat raporturile de serviciu, în baza Legii nr. 360/2002, 1.906 polițiști. Așadar, Ministerul de Interne a decis să dea drumul la angajări din sursă externă.

Vezi și Date EXCLUSIVE! Val de pensionări în Poliția Română!

Această măsură a angajărilor din sursă externă a fost criticată de Sindicatul Europol. Sindicaliștii au susținut, recent, că cei care vor pica la admiterea la școlile de poliție, cu notele 3 și 4, vor avea șansa de încadrere directă. Astfel, au spus cei de la Europol, cei mai care au sunt admiși la școlile poliție „vor avea pe perioada școlarizării de 1 an o soldă lunară de aproximativ 100 lei, iar cei încadrați direct, după promovarea concursului, a doua zi vor primi uniforma în brațe și vor fi salarizați, cu toate drepturile aferente”.

Surse ale Bugetul.ro din Ministerul de Interne răstoarnă acuzațiile sindicaliștilor. Sursele noastre spun că pregătirea de la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina nu se diferențiază foarte mult de pregătirea pe care o fac polițiștii angajați din sursă externă. Sursele Bugetul.ro ne-au precizat că perioada de pregătire de la Câmpina nu mai e de 2 ani, așa cum era odată, ci de un an. Iar acest an se împarte în 6 luni de teorie și 6 luni de practică, îmbinate. Mai mult, sursele Bugetul.ro subliniază că sindicaliștii cunosc foarte bine acest aspect. De asemenea, sursele din MAI atrag atenția că niciun agent de poliție încadrat din sursă externă nu va fi trimis direct la serviciu, ci de-abia după ce va urma un program de pregătire.

Vezi și EXCLUSIV Scurtcircuit în Ministerul de Interne, în mandatul lui Lucian Bode! Ancheta în cazul polițistului-campion de la Trupele Speciale, luată de la zero!

Nu e o invenție nouă, pe care s-o aplicăm acum, fără să fi fost testată și altă dată. La acest moment, există un deficit major pe zona rurală. Sindicatele au fost primele care au scos în evidență acest deficit.

Există un pachet de măsuri pentru reducerea deficitului. Ne ducem cu promoțiile de agenți la maximum, avem 1.500-1.600 de agenți pe promoție. Am scos pentru sursă externă nu numai în mediul rural. De exemplu, la Poliție mai sunt 1.000 și ceva de specialiști. La Jandarmi, avem pe linie de Pază. La Frontieră, pe linie de Ordine Publică și ce înseamnă supravegherea frontierei. Ce trebuie să înțelegeți e că nu e o invenție. Numărul stabilit de 412 posturi ține de posibilitățile de pregătire. Evaluarea făcută de IGPR a arătat că ei pot duce, în această perioadă, numărul respectiv. Pregătirea lor se va face în funcție de calendarul de pregătire în școli, pe care îl avem în derulare, și ceea ce înseamnă structuri de pregătire, cum e Slatina, cum e Centrul Schengen Buzău, că trebuie cazați acești polițiști care trebuie admiși.

Numărul ăsta, ca cerere, putea să fie mai mare. Modalitatea de pregătire pentru acest moment, că ei nu pot fi duși în postul de poliție, cum nu i-am dus nici pe ceilalți, adică cei din sindicate știu foarte bine ce înseamnă recrutare din sursă externă, pregătire din sursă externă, calendarul de a fi activat în structurile de Ordine Publică.

Bineînțeles că vor urma o pregătire. Tocmai de aceea, la nivel de județ, dacă nu mă-nșel, sunt undeva la 15 pe județ. Trebuie să ții cont de pregătire, să vezi cu cine-i pregătești pe acești polițiști și de aceea numărul e foarte mare. Din punctul meu de vedere, deficitul e mult mai mare. Această măsură ține cont de ceea ce înseamnă posibilități de pregătire”, au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, surse din Ministerul de Interne.

Vezi și EXCLUSIV Scurtcircuit în Ministerul de Interne, în mandatul lui Lucian Bode! Ancheta în cazul polițistului-campion de la Trupele Speciale, luată de la zero!

„Pregătirea este o etapă obligatorie. Nu contează de unde provine recrutarea”

La întrebarea ce perioadă de pregătire vor avea acești polițiști, sursele Bugetul.ro au răspuns:

Sunt cursuri multiple. Spre exemplu, unul ține trei săptămâni. Cu totul ajunge, dacă nu greșesc, cam cât se pregătește și un agent de Câmpina în formă teoretică. Dacă știți cum se face la Câmpina, există vreo 6 luni curs teoretic și 6 luni de practică. E o îmbinare între teorie și practică.

Nu mai e 2 ani de mult (n.r. – pregătirea la Câmpina). E un an. Iar din anul ăla numai 6 luni este teorie. Pregătirea este o etapă obligatorie. Nu contează de unde provine recrutarea.

Se vor scoate 5.000 de posturi, într-adevăr. 2.000 și ceva la Poliție, vreo 700 pe la Jandarmerie. De exemplu, la Poliție, din 2.000 și ceva, atenție!, 1.000 și ceva sunt de specialiști: ingineri, economiști ș.a.m.d. Toți vor urma un curs de pregătire. Noi facem recrutarea în funcție de pierderi. Dacă am pierdut 5.000 de oameni, nu trebuie să venim cu o soluție? Pe lângă ce-nseamnă Academie, ce-nseamnă posibilitatea de a mări numărul din școlile de agenți de subofițeri.

Ce trebuie să înțelegeți e că ajutorul acesta de șef de post, la început, va fi inclus într-un program de pregătire, după aceea va ajunge sub tutela cuiva. Undeva în 2016, dacă-mi aduc bine aminte, am făcut o recrutare mult mai mare din sursă externă, cu participare sindicală intensă, dar unii uită trecutul”, au precizat sursele Bugetul.ro.

Vezi și Discuții pe grupurile de WhatsApp ale Poliției Române. Cazul suspect al polițistului-campion de la Trupele Speciale, care acuză că fost executat de cei pe care îi pregătea

Sindicatul Europol: „Cei mai buni vor intra la școlile de poliție și vor avea pe perioada școlarizării de 1 an o soldă lunară de aproximativ 100 lei, iar cei încadrați direct, după promovarea concursului, a doua zi vor primi uniforma în brațe și vor fi salarizați, cu toate drepturile aferente”

În aceste zile, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost analizate organigramele Poliției Române și ale Poliției de Frontieră, concluzionându-se că din cauza lipsei de personal, există riscul ca în unele structuri să nu se mai putea asigura serviciul polițienesc.

Astfel, în raport cu promoțiile existente și cele care vor mai fi încadrate, s-a apreciat că este nevoie de un supliment de 2240 de posturi, agenți de poliție, ofițeri de poliție dar și personal contractual. Ocuparea acestor posturi se va face etapizat, în funcție de prioritățile instituționale. În acest sens, primele locuri vor fi scoase la concurs exclusiv în mediul rural, unde sunt necesare a fi ocupate 412 funcții de ajutor de șef de post.

Ulterior, vor fi scoase la concurs în mai multe etape și diferența de 1828 posturi care vor fi direcționate în principal spre structurile de ordine publică/rutieră dar și spre posturile de specialiști. Ce va fi însă interesant va fi situația celor care s-au înscris la școlile de poliție pentru sesiunea din octombrie 2021, vor pica cu note de 3 și 4 iar ulterior vor avea șansa ca la grila de x, de la concursul de încadrare directă, să obțină notă de trecere.

Consecința va fi că cei mai buni vor intra la școlile de poliție și vor avea pe perioada școlarizării de 1 an o soldă lunară de aproximativ 100 lei, iar cei încadrați direct, după promovarea concursului, a doua zi vor primi uniforma în brațe și vor fi salarizați, cu toate drepturile aferente. Aceasta este politica de resurse umane promovată de „specialiștii” din MAI, după chipul și asemănarea lor.”, a transmis Sindicatul Europol, la 10 septembrie.

Înscrierile se fac până pe 24 septembrie 2021

Anunț foarte important pentru cei interesați!

Pentru cei care și-au dorit să devină polițiști, acum au o ocazie unică, pentru că #PolițiaRomână scoate la concurs 412 posturi de ajutor șef de post, prin încadrare directă din sursă externă.

Munca de poliție, la post, este mai vastă decât ați crede.

Înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 13 – 24 septembrie 2021. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Informații complete cu privire la posturile existente se regăsesc, începând de astăzi, pe site-urile inspectoratelor de poliție județene:

https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale.”, a anunțat Poliția Română.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare