Mare atenție, angajați! Toți trebuie să știți aceste detalii

Vești importante! Toți angajații români trebuie să cunoască aceste detalii importante!

Conform Codului Muncii, demisia reprezintă un act unilateral de voință prin intermediul căruia salariatul își informează în scris angajatorul că dorește încetarea contractului individual de muncă după efectuarea unui preaviz. Altfel spus, decizia aparține exclusiv salariatului și nu poate fi impusă de angajator. Demisia forțată nu este tratată de Codul Muncii.

Angajatorul are la dispoziție alte mijloace pentru a pune capăt unei relații de muncă, fiind vorba în special de concediere. Totuși, sunt situații în care angajatorii îi forțează pe subalterni să semneze o cerere de demisie. Cum se poate apăra anagajatul?

Pentru a trage de timp, salariatul poate depune o plângere al Inspecția Teritorială a Muncii de care aparține sediul social al firmei la care lucrează. De menționat că, potrivit legislației, ITM „controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă”.

În cazul semnării, sub presiune, a cererii de demisie, poate fi sesizată instanța judecătorească, solicitându-se anularea demisiei și invocând un viciu de consimțământ.

Dacă angajatorul dorește încetarea raporturilor de muncă cu salariatul, acesta are la dispoziție varianta concedierii, cu respectarea dispozițiilor prevăzute în Codul muncii. Conform legislației, concedierea poate fi dispusă fie din motive care țin de salariat, precum abateri grave sau repetate de la disciplina muncii sau de la prevederile din contractul de muncă, fie din motive independente de salariat, precum desființarea locului de muncă.

Alți angajatori folosesc o practică despre care vom vorbi într-un material viitor, aceea a „demisiilor în alb”.

Vezi și:EXCLUSIV Înainte de CEx-ul PSD, un greu al partidului merge pe mâna Vioricăi Dăncilă: O văd candidat la prezidențiale

Atenție, români! Riscați amenzi uriașe pentru această faptă

Dezvăluirea care aruncă-n aer alegerile prezidențiale! Lovitura pe care Klaus Iohannis i-o dă lui Dan Barna

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare