evolutie leu eurol 91541800

Mare atenție! Cât te costă să obții autorizația de construire și certificatul de urbanism

Autorizația de construire și certificatul de urbanism sunt cele două acte de care cetățenii au nevoie pentru a putea construi sau reabilita în mod legal o clădire. Acestea sunt eliberate de autoritățile administrației locale (primăria) în urma depunerii unor dosare și a plății unor taxe.

Este important de precizat care sunt demersurile necesare pentru a obține certificatul de urbanism și autorizația de construire, mai ales în contextul în care luni, pe 8 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie conform căreia persoanele care construiesc o clădire în lipsa unei autorizații de construire nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra respectivei clădiri.

Pentru a putea construi sau renova o clădire în mod legal este necesară obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire. Dar înainte de a depune documentele pentru ca aceste două acte să poată fi emise, trebuie plătită și o taxă în funcție de suprafață, în cazul certificatului de urbanism și în funcție de valoarea clădirii, în cazul autorizației de construire.

Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism este stabilită de art. 474 al Codului fiscal în funcție de numărul de metri pătrați ai suprafeței pentru care se solicită documentul. Astfel, în mediul urban taxele sunt după cum urmează:

  • până la 150 de metri pătrați – între 5 și 6 lei;
  • între 151 și 250 de metri pătrați – 6-7 lei;
  • între 251 și 500 de metri pătrați – 7-9 lei;
  • între 501 și 750 de metri pătrați – 9-12 lei;
  • între 751 și 1000 de metri pătrați – 12-14 lei;
  • peste 1000 de metri pătrați – 14 lei + 0,01 lei/metru pătrat pentru fiecare metru peste 1000.

În mediul rural, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism este egală cu 50% din sumele enumerate mai sus.

Pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau pentru o clădire-anexă, taxa este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a construcției. Dacă, în schimb, clădirea pentru care se solicită autorizația nu este rezidențială, atunci taxa este egală cu 1% din valoarea autorizată a construcției la care se include și valoarea instalațiilor aferente. „Taxa datorată se stabilește pe baza valorii lucrărilor de construcție declarate de persoana care solicită autorizația”, scrie în Codul fiscal, prevedere urmată de precizarea că valoarea reală a lucrărilor de construcție nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii, stabilită conform regulilor din Codul fiscal, notează avocatnet.ro

Important! Dacă e necesară prelungirea valabilității autorizației, atunci se va plăti o taxă suplimentară, conform Codului fiscal. Taxa pentru prelungirea unei autorizații de construire este egală cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizației inițiale.

În fine, așa cum punctam mai sus, chiar și pentru desființarea unor construcții e necesară adesea o autorizație — de desființare, de data aceasta — care este și ea taxabilă. „Taxa pentru eliberarea autorizației de desființare, totală sau parțială, a unei construcții este egală cu 0,1% din valoarea impozabilă stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri, aferentă părții desființate”, potrivit Codului fiscal.

Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire se emit de către autoritățile administrației publice județene sau locale (primării sau consilii județene, după caz). Aceste două documente trebuie să se emită în cel mult 30 de zile. Dacă autoritățileîntârzie cu eliberarea lor, cetățenii pot face anumite demersuri pentru a reclama și chiar cere despăgubiri pentru prejudiciile cauzate, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Citește și:

EXCLUSIV ANAF face mutarea așteptată de toți românii! Președintele Mihaela Triculescu a dat ordinul

INTERVIU (II) Ultimul român condamnat la moarte, dezvăluiri năucitoare! Ce s-a întâmplat cu dovezile cu care a fugit din țară – Racolare cu repetiție

INTERVIU (I) Ultimul român condamnat la moarte scoate la suprafață detalii halucinante! Cine a ordonat uciderea sa – Suma primită de Mafie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare