sursa foto:  adevarul.ro

Mare atenție! Ce se întâmplă cu țuica făcută în casă

Vești importante pentru toți romanii, în special pentru cei are doresc să își  facă propria țuică! România, sprijinită de Ungaria, vrea să ridice interdicția distilării fructelor pentru a face acest tip de bătură, practică tradițională în est și în centrul Europei care este restricționată în UE din motive de sănătate, relatează Reuters.

Fostele state comuniste susțin că transformarea fructelor în țuică ține drepturile civile și restricțiile de la nivelul UE încalcă libertățile.
La inițiativa României, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, subiectul va fi discutat de către miniștrii de Finanțe UE în cadrul unei întâlniri de vineri, chiar înainte de alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare.
UE interzice acum distilarea acasă, deși fermierii care își aduc fructele la distilerii pentru a fi făcut alcool pot lua o anumită cantitate acasă pentru uzul personal, plătind jumătate din accize.
România, cunoscută pentru țuica sa de prune, vrea să ridice interdicția distilării fructelor acasă și să ofere țărilor opțiunea de a elimina accizele pentru alcoolul produs de fermieri pentru folosul propriu.
Inițiativa este sprijinită de Ungaria. Președintele Ungariei, Viktor Orban, a schimbat în 2010 legile țării pentru a permite distilarea acasă, dar a fost forțat să dea înapoi de Curtea Europeană de Justiție, care a hotărât în 2014 că schimbările sunt ilegale. Maghiarii sunt cunoscuți pentru palincă, notează Capital
Cultivatorii de fructe din Ungaria și România au voie deja să producă mai mult alcool pentru uz personal, taxat la o rată mai mică, decât în alte țări din UE, până la 50 de litri pe an de cultivator.
Propunerea României ar permite țărilor mai degrabă să elimine taxele decât să le scadă, iar pragul ar fi ridicat la 100 de litri în România și Ungaria și 50 de litri oriunde în UE.
Reforma ar legaliza de asemenea distileriile de acasă, o mișcare care ar fi bine primită și de alte state, inclusiv Austia, au spus oficialii. Ridicarea pragului ar permite gospodarilor de la țară să își producă propriul alcool în spirit cu vechile tradiții, arat un oficial român.
Propunerea, care are nevoie de sprijinul tuturor statelor UE pentru a fi aprobată, nu este pe placul Germaniei, Italiei, Suediei și Bulgariei, potrivit unor documente consultate de Reuters.
Sofia se teme că reforma ar permite ca țuica românească mai ieftină o să fie vândută ilegal dincolo de granițe și să perturbe producția logală, a spus un oficial bulgar.
Citește și:

Răsturnare de situație! Ce a ascuns Poliția Română în scandalul momentului

Frații Dedeman dau din nou lovitura! Profituri uriașe față de 2018

Ordinul se aplică de azi! Schimbarea care vizează milioane de români

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare