Ordinul se aplică de azi! Schimbarea care vizează milioane de români

Ordinul Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) intră în vigoare miercuri, 15 mai.

Luna trecută, ANCOM a anunțat că plafonează tarifele pentru apelurile internaționale în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Modificarea se va produce începând de azi. Ca atare, tarifele pentru apeluri fixe şi mobile către orice ţară din interiorul Spaţiului Economic European (SEE) nu vor depăşi 0,19 euro (fără TVA) pe minut şi 0,06 euro pentru un SMS, a informat ANCOM.

Vezi și EXCLUSIV Afacerea soției lui Mihai Gâdea a explodat! Lovitura dată de Agatha Kundri – Profitul s-a triplat

„Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile efectuate si SMS-urile transmise din România catre numere din orice alt stat din Spațiului Economic European (din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) nu vor putea depași 0,19 euro/minut (fara TVA) și 0,06 euro/SMS (fara TVA). Plafonarea este stabilita de o reglementare europeana care intra în vigoare începând cu data de 15 mai 2019”, a anunțat, marți, ANCOM.

Tarifele plafonate

Plafoanele se aplica doar apelurilor și SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente/(extra)opțiuni. Totuși, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse în abonamente/(extra)opțiuni, tarifele aplicabile trebuie sa respecte plafoanele reglementate.

Vezi și EXCLUSIV Informații noi de la Poliția Română privind intervenția în forță demarată azi: ‘Doar s-a adus’

Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile și SMS-urile catre numere cu tarif special din SEE ar putea depași valoarea plafoanelor reglementate pentru ca în acest caz tarifele conțin și alte costuri decât cele aferente comunicațiilor (de exemplu, costul serviciului de conținut oferit la respectivul numar).
De asemenea, furnizorii pot propune oferte alternative care sa contina apeluri sau SMS-uri atât în SEE cât si în afara SEE, la tarife mai ridicate decât plafoanele reglementate pentru SEE. Aceste oferte alternative trebuie însa sa fie alese în mod expres de consumatori. În plus, consumatorii au dreptul sa revina, în mod gratuit, la plafoanele reglementate pentru apelurile și SMS-urile catre numere din SEE în cazul în care au ales o oferta alternativa pentru serviciile de comunicații internaționale.

Unde se aplica

Tarifele plafonate se aplica pentru apelurile și SMS-urile din România catre alte state membre ale Uniunii Europene, precum și catre Norvegia, Islanda și Liechtenstein, de asemenea, acestea fiind valabile, inclusiv, pentru apelurile și SMS-urile din România catre anumite teritorii europene „îndepartate”, respectiv catre Guyana Franceza, insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, precum și catre insulele Ĺland. Reglementarea europeanase aplica, deocamdata, inclusiv pentru apelurile și SMS-urile din România catre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv catre Gibraltar.

Apelurile și SMS-urile internaționale în interiorul SEE

Apelurile și SMS-urile internaționale în interiorul SEE sunt diferite de „Roam like at home” (RLAH). În primul caz, utilizatorul efectueaza apeluri sau transmite SMS-uri, atunci când se afla în statul de unde a achiziționat abonamentul/cartela preplatita, catre destinații (numere) din oricare alt stat din SEE. În cazul „Roam like at home” utilizatorul beneficiaza de servicii de comunicații electronice atunci când calatorește în alt stat din SEE decât cel din care a achiziționat abonamentul/cartela preplatita. OAREC (Organismului autoritaților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice) a realizat un videoclip în care explica diferența între apelurile și SMS-urile internaționale în interiorul SEE și „Roam like at home”.

Vezi și Surpriză pentru mii de angajați! Cine sunt cei care primesc bani pentru prezența la muncă

EXCLUSIV Informații noi de la Poliția Română privind intervenția în forță demarată azi: ‘Doar s-a adus’

Adevăratul motiv! De ce ar fi fost, de fapt, arestat Radu Mazăre în Madagascar

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare