8bancomat 650x435

sursa foto:  Aradon

Mare atenție! Ce trebuie să știți despre comisionale cardurilor bancare atunci când plecați în străinătate

Vești importante de la Comisia Europeană. Recent, s-a revenit cu o serie de precizări privind plăţile, transferurile şi cecurile emise pe teritoriul Uniunii Europene dând exemple concrete în privinţa taxelor bancare ce pot fi percepute.

„Când efectuaţi o plată transfrontalieră în euro, în lei româneşti sau în coroane suedeze pe teritoriul UE, banca nu vă poate percepe o taxă mai mare decât cea aplicabilă unei tranzacţii naţionale echivalente. Chiar şi băncile care au sediul în ţările UE din afara zonei euro trebuie să respecte această regulă”, informează CE, referindu-se în mod special la transferurile dintr-un cont în altul în ţări diferite din UE, retragerile de numerar de la bancomate în ţările din UE, plăţile cu cardul de debit sau de credit oriunde în UE şi operaţiunile de debitare directă.

Spre exemplu, dacă banca vă percepe un comision de 1 EUR de fiecare dată când retrageţi numerar, în ţara de origine, de la un bancomat care nu face parte din reţeaua băncii, nu va putea să vă perceapă un comision mai mare dacă retrageţi bani de la un bancomat din altă ţară din UE.

Taxe pentru utilizarea cardului  

Pe de altă parte, când efectuaţi o plată în UE cu cardul de credit sau de debit, comercianţii şi băncile nu vă pot percepe taxe suplimentare doar pentru utilizarea unui anumit card. Această regulă se aplică tuturor achiziţiilor cu cardul (în magazin sau on-line) efectuate în ţara de origine sau în altă ţară din UE.

Cardurile de credit sau de debit emise de sisteme terţe (de exemplu, American Express şi Diners Club) şi cardurile de credit profesionale sau de întreprindere, în cazul cărora factura este plătită de angajator, nu de posesorul cardului, nu sunt acoperite de normele UE privind serviciile de plată. Prin urmare, este posibil să vi se perceapă taxe suplimentare dacă utilizaţi aceste carduri.

Menţionăm că, dacă plătiţi în monede UE altele decât euro, s-ar putea ca furnizorul cardului să vă perceapă un comision de conversie monetară atunci când utilizaţi cardul în altă ţară, potrivit adevarul.

Vezi și:

Toți cei ce dețin acest tip de carduri sunt vizați! Cum puteți rămâne fără bani

Vești proaste! Mii de angajați își vor pierde locul de muncă

Guvernul a decis! Milioane de români beneficiază gratuit de aceste servicii

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare