sursa foto:  stiridecluj.ro

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția: ‘La persoanele de peste 40 de ani, din punctul de vedere al producătorului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru că nu s-a demonstrat că există vreun risc de creștere a cancerului tiroidian. Dar atenție că și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare’

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat la Antena 3 care este motivul pentru care pastilele cu iod trebuie administrate doar persoanelor de până în 40 de ani. 

”Trebuie să facem o distincție clară între incident sau accident nuclear și atac nuclear, adică bombă sau rachetă, pentru că mecanismele și radioactivitatea și soluțiile terapeutice sunt total diferite.

În primul caz vorbim de eliberarea de izotop radioactiv. Putem vorbi despre acest iod radioactiv care poate fi inhalat sau ingerat și aici poate fi utilă această profilaxie cu iodură de potasiu, tocmai pentru a înlătura efectele negative asupra tiroidei. Pe de altă parte, dacă vorbim despre atac nuclear, adică bombă sau rachetă, țineți minte că radiațiile sunt maxime imediat după atac. Acestea scad în primele șapte ore, iar la 72 de ore după un atac nuclear, nivelul de radiații este undeva pe la 1%. Așa că pe partea aceea ar trebui să stați într-un subsol, să rămâneți acolo și să fiți informați de către autorități pentru că simpla izolare și contaminare întru-un astfel de adăpost reduce nivelul de expunere la radiații cu aproape 90%.

Dacă vorbim despre iodura de potasiu, ca medicație, aceasta există de pe la 1820, și este utilizată în medicină de foarte multă vreme, inclusiv pentru a trata afecțiuni dermatologice sau a contrabalansa efectele substanțele radio-farmaceutice.

”Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic!”

Dar atenție, mare atenție, pentru că aici este marea controversă. Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic, protejează doar tiroida, nu este un fel de platoșă împotriva radiațiilor și doar când vorbim despre iodul radioactiv.

Este vorba despre riscul de a dezvolta cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. Peste 40 de ani s-a constatat că acest risc nu crește, în plus pot exista afecțiuni tiroidiene nediagnosticate, necorelate, la care administrarea de iodură de potasiu poate să biciuiască evoluția acestor afecțiuni. Iodura de potasiu să știți că este indicată la vârste foarte tinere, acolo este beneficiul maxim și imediat după un astfel de incident sau accident nuclear. Adică începând de la 12 săptămâni de sarcină, nou născuți, sugari, copiii mici, sunt principalii beneficiari ai unor astfel de tratamente.

”Și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare!”

La persoanele de peste 40 de ani, din punctul de vedere al producătorului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru că nu s-a demonstrat că există vreun risc de creștere a cancerului tiroidian. Dar atenție că și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare. Vorbim despre cei care pot avea alergii la iod, cei care au diverse vasculite, cei care au anumite afecțiuni dermatologice, la care administrarea de iodură de potasiu poate face foarte multe rău.

Din punctul meu de vedere, un consult cu medicul de familie sau medicul curant este esențial, iar pe varianta distribuirii eu am zis de la început că varianta de a salva și Poșta Română și a distribui prin astfel de sisteme sau a utiliza marii angajatori pentru a distribui aceste pastile de iodură de potasiu poate fi oricând o soluție”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, conform antena3.ro

Citește și: 

Ministerul Sănătății, precizări după ieșirea lui Alexandru Rafila privind distribuirea pastilelor de iod

Alexandru Rafila a băgat spaima în populație! Un medic de familie a răbufnit: ‘Ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent rețetele pentru iodura de potasiu’

Ministrul Alexandru Rafila, îndemn de ultimă oră: Toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, să ridice pastilele

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare