Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Lumea să se vaccineze. Va fi o mare problemă dacă pe lângă COVID-19, apar și celelalte viroze banale și gripa

Medicul Virgil Musta atrage atenția că este foarte greu să gestionăm epidemiile, din mai multe motive: ‘sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri’.

Miercuri, 498 de pacienți critici cu coronavirus erau internați în secțiile de terapie intensivă. În luna iulie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că în România sunt circa 2.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care 840 sunt complet utilate.

În prezent, nu avem date publice despre procentul pacienților cu gripă care ajung la terapie intensivă, însă știm că, în sezonul gripal trecut, 22% din bolnavii infectați cu gripă au fost internați în spital, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România. De asemenea, potrivit unei estimări a medicului Virgil Musta, membru în Comisia pentru managementul COVID, mortalitatea la gripă este între 0,6 și 1,2%, ceea ce înseamnă că numărul pacienților cu gripă care ajung la ATI trebuie să fie mai mare de acest procent.

Un calcul minim bazat pe cifrele din ultimii ani privind mortalitatea (73 de decese în sezonul 2019-2020, 199 de decese în sezonul 2018-2019, 129 de decese în sezonul 2017-2018) arată că cel puțin 100 de pacienți cu gripă ajung la terapie intensivă în fiecare an. Pe lângă bolnavii de COVID și cei cu gripă, la terapie intensivă ajung și persoanele care suferă intervenții chirurgicale, dar și pacienții cronici.

„Noi acum pe ATI nu mai avem aproape nici un loc”  Pot secțiile de terapie intensivă să suporte și o epidemie de gripă, pe lângă epidemia de coronavirus?

Medicul Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, consideră că o epidemie de gripă ar fi greu de gestionat în prezent și, de aceea, face apel la populație să se vaccineze, aceasta fiind singura metodă de a lupta contra gripei.

„E foarte greu să gestionăm epidemiile, din mai multe motive: sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre cazurile de terapie intensivă, va trebui să avem terapie intensivă separată, pentru că și gripa este o boală infecto-contagioasă, dacă punem un pacient cu gripă în terapie intensivă cu SARS-CoV-2, îi contaminează pe ceilalți și aceștia vor face o superinfecție cu gripă, deci se va agrava boala pentru care sunt în ATI și viceversa.

Din păcate, sunt foarte puține spitale care au condiții de izolare a fiecărui pacient. Nu există zone în care fiecare pacient să poată să fie izolat dacă e cu o boală infecto-contagioasă, indiferent din ce secție de spital este.

Avem acum ocupate spre 500 de paturi de ATI și nu toate paturile au ventilație mecanică. Eu nu pot să vă dau cifra exactă, datele sunt la nivelul Comisiei ATI, dar, în situația în care suntem acum pe terapie intensivă, noi aproape nu mai avem nici un loc. Dacă ar veni și pacienți cu gripă, aproape n-am avea unde să îi punem. Că toată terapia intensivă care este infecto-contagioasă este folosită pentru SARS-CoV-2.

Medicul Virgil Musta a explicat că regulile nespecifice de prevenție a gripei sunt similare cu cele care trebuie respectate în cazul pandemiei de coronavirus: distanțarea socială, purtarea măștii și igiena mâinilor.

De asemenea, Virgil Musta a adăugat că, spre deosebire de COVID-19, în care nu putem aplica decât măsurile nespecifice de prevenție, în cazul gripei, avem varianta vaccinării.

„Noi, anul acesta, recomandăm la cât mai multă lume să se vaccineze, pentru că se previne co-infecția gripă-SARS-CoV-2, cu o evoluție extrem de severă a bolii, iar, pe de altă parte, ajută la împiedicarea confuziei. Ambele au simptome extrem de asemănătoare – așa, cel puțin, dacă ți-ai făcut vaccinul, atunci te poți gândi că este infecție banală sau SARS-CoV-2”.

Medicul a mai arătat că „procentul de decese în cazul gripei este între 0,6 și 1,2% dintre pacienți, în vreme ce la COVID-19 este de circa 4%. Probabil că mai mult de 1,2% ajung la ATI, o parte din ei sunt tratați și recuperați”.

În sezonul gripal 2019-2020, în România s-au înregistrat 49.656 de cazuri afecțiuni clinice compatibile cu gripa (ILI), iar rata internării a fost de 22,17 la sută, potrivit unui răspuns al Institutului Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România 

În sezonul 2019-2020, 73 de oameni infectați cu gripă au murit, iar 1.929 de cazuri de gripă au fost confirmate cu laboratorul, conform ultimei raportări a CNSCBT din 25 mai 2020 privind cazurile de gripă.

În sezonul gripal trecut, au fost vaccinate gratuit circa 1,5 milioane de persoane din grupele la risc, cu doze puse la dispoziție de Ministerul Sănătății. Fac parte din grupele la risc: pacienții cu boli cronice, copiii, persoanele peste 65 de ani, femeile însărcinate și cadrele medicale, precum și persoanele instituționalizate.

Cel mai grav sezon gripal din ultimii ani a fost 2018-2019, când au murit 199 de oameni infectați și doar 1,3 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal, informează Newsweek România 

Citește și:

Contracte grele pentru ‘băieții deștepți’ din IT. Ministerul Finanțelor își deschide visteria pentru un fost angajat de-al lui Sebastian Ghiță

Cozmin Gușă dezvăluie cine e ‘Președintele din Umbră’ al României! El e principalul influencer al deciziilor lui Klaus Iohannis

Au îngropat securea războiului! Eliberat din pușcărie, temutul lider al Cordunenilor a semnat tratatul de pace

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare