sursa foto:  turnulsfatului.ro

Mega-veste! Acest tip de angajați ar putea beneficia de indemnizații mai mari, chiar și pentru cei pentru cei care sunt în concediul de acomodare

Din 26 martie 2021 vor intra în aplicare noile reguli cu privire la acordarea indemnizației de acomodare, pentru cei care au adoptat un copil. 

 

Răspunsul este că da. Dacă un adoptator, la 26 martie 2021, va beneficia de indemnizația de acomodare (și va mai avea de efectuat din concediul de acomodare, deci va putea să mai primească și indemnizația pentru câteva luni), odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări va putea să beneficieze de tratamentul mai favorabil introdus prin Legea nr. 268/2020.

Să luăm un exemplu. La momentul de față, Legea nr. 273/2004 (privind procedura adopției) prevede un cuantum fix pentru indemnizații: 1.700 lei (valoarea indicelui social de referință, care este de 500 lei, înmulțită cu 3,4). Din 26 martie 2021, în schimb, intră în vigoare modificările aduse prin Legea nr. 268/2020.

Acestea stabilesc, printre altele, că noul cuantum al indemnizației ar fi de 85% din media veniturilor beneficiarului, obținute în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.

Doar că suma rezultată nu va putea scădea sub 1.700 lei (dar nici nu va putea depăși 8.500 lei). Ceea ce înseamnă că ori se va menține situația actuală pentru cei ce nu ar obține o medie a veniturilor peste această sumă (urmând să primească tot 1.700 lei), ori va crește cuantumul indemnizației primite.

 

Presupunem că cineva intră în concediu de acomodare în luna ianuarie 2021. Până în martie, inclusiv, indemnizația aferentă este de 1.700 lei – indiferent ce venituri obținea înainte de a intra în concediu. Dar să zicem că, dacă aplicăm metoda de mai sus, persoana ar ajunge la o indemnizație de 1.900 lei. Așadar, ce sumă va primi această persoană, odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, pentru lunile rămase de concediu? Pe cea din urmă, adică 1.900 lei.

 

De ce? În primul rând, vorbim de o indemnizație lunară, nu de o sumă fixă ce se acordă la momentul acordării concediului de acomodare, pe toată perioada aceasta. Prin urmare, modificările oricum produc efecte doar pentru viitor – indemnizațiile obținute odată cu intrarea în vigoare a schimbărilor.

În al doilea rând, Legea nr. 268/2020 nu conține nicio dispoziție tranzitorie/derogatorie, prin care să restrângă dreptul celor care se aflau în concediu de acomodare la momentul schimbărilor din martie 2021 de a li se calcula indemnizația în funcție de noua metodologie.

În plus, s-ar putea discuta și de o discriminare făcută între cei care au aplicat pentru concediu de acomodare (și l-au obținut) înainte de modificările din martie 2021 și cei care vor face acest lucru odată cu intrarea în vigoare a schimbărilor, dacă indemnizația s-ar acorda diferențiat.

În esență, dacă ne raportăm la perioada începând cu 26 martie 2021, aceste două tipuri de persoane se află în situații asemănătoare, dacă nu chiar identice (paragraful 55 din Decizia Curții Constituționale nr. 366/2014 clarifică de ce, la situații asemănătoare, nu trebuie să se facă diferențieri în aplicarea legii).

Adică vorbim de adoptatori care obțin o indemnizație concepută să încurajeze adopția și să faciliteze acomodarea adoptatorului cu copilul adoptat. Nu există nicio diferență de substanță între aceste două persoane – în afara momentului la care au aplicat pentru indemnizație. Care, oricum, nu ar trebui să conteze, pentru că ce contează e momentul la care persoanele respective primesc indemnizația. Acesta, oricum, este ulterior intrării în vigoare a noilor reguli. Noile reguli se vor aplica abia din 26 martie 2021, conform avocatnet.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Ministrul Nicolae Ciucă reacționează: ‘Nu are nicio legătură cu un lockdown!’

Artificiul prin care polițiștii cu relații sus-puse ajung să câștige pensii de serviciu uriașe! Metoda prin care își umflă fluturașul de salariu

 

Anunțul care îi vizează pe acești salariați: Pot primi noi sume de bani neimpozabili de la angajator

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare