Mega-veste! O taxă importantă ar putea dispărea

Mega veste! A fost elaborat un proiect ce prevede eliminarea unei taxe importante în perioada pandemiei de coronavirus.

Proiectul elaborat de UDMR  prevede ca autovehiculele de transport marfă cu o capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone să fie scutite de taxa de drumuri şi poduri, facilitând, astfel, funcţionarea companiilor de transporturi în perioada pandemiei.

De asemenea, mai prevede ca Trezoreria de Stat să acorde împrumuturi fără dobândă pentru încheierea lucrărilor de investiţii, în cazul în care administraţiile locale sau instituţiile de stat se află în incapacitatea de a putea plăti investiţiile deja începute.

Proiectul pentru acordarea de facilităţi în domeniile transporturilor de mărfuri şi construcţiilor a fost elaborat de deputaţii UDMR Benedek Zacharie, Bende Sandor şi Kulcsar-Terza Jozsef.

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Benedek Zacharie, a afirmat că aceste măsuri sunt necesare, deoarece, în prezent, nicio ordonanţă guvernamentală nu susţine eficient sectoarele de transport marfă şi de construcţii.

„Sunt necesare măsuri pentru a ajuta transportul de marfă, deoarece serviciile oferite de acest sector sunt indispensabile în perioada pandemiei. Astfel, dacă va fi eliminată taxa pentru drumuri şi poduri, aceste companii vor fi scutite de o povară în plus, în această perioadă dificilă.

Concluzia în urma crizei din anul 2008 a fost aceea că Guvernul de atunci a neglijat capitolul de investiţii publice. Proiectul de lege al UDMR ar oferi o soluţie parţială pentru evitarea acestui neajuns: solicităm ca Trezoreria de Stat să acorde împrumuturi fără dobândă pentru încheierea lucrărilor respective, în cazul în care o administraţie locală sau o altă instituţie de stat se află în incapacitatea de a putea plăti investiţiile deja începute. Ulterior, administraţia locală va avea la dispoziţie 15 zile pentru plata facturii”, a declarat Benedek Zacharie.

Benedek Zacharie a precizat că Uniunea a solicitat dezbaterea în procedură de urgenţă a acestui proiect de lege, înregistrat la Parlament în 9 aprilie, mai menţionează sursa citată.

Potrivit prevederilor proiectului, „se scutesc temporar de la plata tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere prevăzute de ordonanţa Guvernului 15/2002(…) vehiculele de transport marfă şi vehiculele mixte, transporturile de marfă de orice categorie, cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone”. Scutirea se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei legi până la 31 decembrie 2020, ora 24.00.

De asemenea, proiectul mai prevede că, „prin derogare de la prevederile articolului 3 din legea 238/2019, pe perioada de la data instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României până la 31 decembrie 2020 se înfiinţează mecanismul de decontare a facturilor aferente lucrărilor de investiţii aflate în derulare, indiferent de modul de finanţare a lucrărilor prin credite rambursabile sau finanţare prin fonduri nerambursabile prin Trezoreria statului”.

„Instituţiile publice locale (…), precum şi companii sau societăţi naţionale cu capital integral de stat care sunt părţi în contractele de investiţii, respectiv finanţatori sau beneficiari, pot solicita Ministerului Finanţelor Publice acordarea de împrumuturi din venituri rezultate din privatizare pentru plata facturilor scadente reprezentând lucrări executate”, mai prevede proiectul, potrivit capital.ro

Vezi și:EXCLUSIV Lovitură de teatru! Polițistul de la Secția 9 a făcut plângere penală împotriva tânărului pe care l-a bătut

SURSE Lovitură de teatru: Tânărul luat la pumni de polițistul de la Secția 9 nu are cazier

S-a dat ordin! ANAF-ul ‘va tăia în carne vie’ firmele cu capital românesc

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare