sursa foto:  Pexels

Meteorologii ANM anunță înrăutățirea vremii. Când se întorc precipitațiile în România

Meteorologii au emis prognoza meteo din țara noastră pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, ploile își vor face simțită prezența în unele zone din România.

ANM anunță că în luna martie vremea va fi mai caldă decât este normal în această perioadă în întreaga țară. De asemenea, în unele zone, cantitățile de precipitații vor fi excedentare. În săptămâna 4-11 martie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile vestice și nord- vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în extremitatea de nord a Carpaților Orientali. De asemenea, în săptămâna 11–18 martie temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane din jumătatea vestică a țării.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, pentru săptămâna 18–25 martie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în majoritatea regiunilor. De asemenea, în săptămâna 25 martie–1 aprilie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Vezi și: Meteorologii AccuWeather au dat verdictul despre Paște 2024. Ce vreme vor avea românii la începutul lunii mai

Estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele 2 săptămâni

BANAT

În primele două zile din interval vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale valorilor diurne în jurul a 17 grade și ale celor nocturne de 5…6 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 8 martie, când se vor înregistra medii ale maximelor de 11 grade și ale minimelor de 1…2 grade. În restul intervalului vor mai fi variații termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 13…16 grade și nocturne de 3…5 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6, 7 și 8 martie și după data de 11 martie.

CRIȘANA

La începutul intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale valorilor diurne de 18 grade și ale celor nocturne în jurul a 4 grade. În perioada 5-8 martie, valorile termice vor fi în scădere și se vor înregistra medii ale maximelor de 10…11 grade și ale minimelor în jurul a 1 grad. În restul intervalului vor mai fi alternanțe termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 12…15 grade și nocturne de 3…5 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6, 7 și 8 martie și după data de 11 martie.

TRANSILVANIA

În primele două zile din interval vremea va fi cu mult mai caldă decât normalul perioadei, cu medii ale valorilor diurne de 15…16 grade și ale celor nocturne în jurul a 2 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere și vor ajunge la medii ale maximelor de 9…10 grade și ale minimelor în jurul a -3 grade. În restul intervalului vor mai fi variații termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 10…14 grade și nocturne de 0…2 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6 și 7 martie și începând cu data de 11martie până spre sfârșitul intervalului

MARAMUREȘ

În primele două zile din interval vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale valorilor diurne de 16…17 grade și ale celor nocturne în jurul a 3 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere și se vor înregistra medii ale maximelor de 11 grade și ale minimelor în jurul a -1 grad. În restul intervalului vor mai fi alternanțe termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 11…13 grade și nocturne de 1…3 grade.
Vor fi condiții pentru precipitații în prima săptămână, dar probabilitatea va fi în creștere în a doua jumătate din interval.

MOLDOVA

Până în data de 7 martie valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 12 grade până spre 6 grade, iar ale minimelor de la 2…3 grade până la -4 grade. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va încălzi, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 12…13 grade și ale celor nocturne la 2…3 grade. În restul intervalului vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 10…13 grade, iar minimele de 1…3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în a doua săptămână din interval.

DOBROGEA

Până la mijlocul primei săptămâni valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 11 grade până spre 5…6 grade, iar ale minimelor de la 2…4 grade până la -2 grade. Până în data de 12 martie vremea se va încălzi, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 14 grade și ale celor nocturne la 5…6 grade. În restul intervalului, vor mai fi variații termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 10…13 grade, iar minimele în jurul a 4 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în a doua săptămână din interval.

MUNTENIA

Până spre finalul primei săptămâni valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 15 grade până spre 8 grade, iar ale minimelor de la 3…4 grade până la -3 grade. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va fi în creștere, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 16 grade și ale celor nocturne spre 4 grade. În restul intervalului, vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 13…16 grade, iar minimele de 2…3 grade.
Vor fi condiții pentru precipitații în prima săptămână, mai ales în zilele de 6 și 7 martie, dar probabilitatea va fi în creștere în a doua jumătate a intervalului.

OLTENIA

Până în jurul datei de 7 martie, valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 15 grade, până spre 8 grade, iar ale minimelor de la 3…5 grade, până la -1…0 grade. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va fi în creștere, iar mediile valorilor diurne vor ajunge din nou la 15 grade și ale celor nocturne spre 4 grade. În restul intervalului vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 12…14 grade, iar minimele în jurul a 3 grade.
Vor fi condiții pentru precipitații în prima săptămână, mai ales în zilele de 6 și 7 martie, dar probabilitatea va fi în creștere în a doua jumătate a intervalului.

LA MUNTE

În primele două zile din interval, vremea va fi cu mult mai caldă decât normalul perioadei, cu medii ale valorilor diurne de 5…6 grade și ale celor nocturne în jurul a -1 grad. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere și vor ajunge la medii ale maximelor de 0 grade și ale minimelor în jurul a -6 grade. În restul intervalului vor mai fi variații termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 2…4 grade și nocturne de -4…-1 grad.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6 și 7 martie și începând cu data de 11 martie, până spre sfârșitul intervalului.

Vezi și: Vine iarna în România! Viscol, zăpadă și temperaturi scăzute, avertizează meteorologii

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare