sursa foto:  pexels

Ministerul Afacerilor Interne impune controale stricte! Intrarea maritimă și aeriană în Schengen nu este valabilă și pentru minori

Intrarea maritimă și aeriană în Schengen a României nu este valabilă pentru toți românii! Minorii sub 16 ani nu vor putea să părăsească țară fără avizul Poliției de Frontieră a României.

Aceștia vor fi nevoiți să se prezinte la aeroporturi sau porturi cu 12 ore înainte de îmbarcare pentru a se face verificările necesare.

Ministerul Afacerilor Interne ia măsuri stricte

Odată ridicate controalele la frontieră din 31 martie 2024, traficul de minori ar putea sa crească, motiv pentru care se vor lua masuri stricte.

Deja, Ministerul Afacerilor Interne a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care impune controale stricte pentru minorii care călătoresc cu avionul sau cu vaporul în spațiul Schengen.

Citește și: Când intră România în Schengen pe cale terestră. Mai avem de așteptat până când vom avea dreptul celorlalte state admise

 

Pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care călătoresc cu minori

Așadar, cei care călătoresc cu cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, în  state în care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, vor trebui să se prezente în spațiile special amenajate în incinta aeroporturilor și porturilor, cu cel mult 12 ore înainte de îmbarcare, în vederea acordării de către polițiștii de frontieră a autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor de părăsire a țării.

Această autorizație va fi prezentată companiei de transport aerian sau maritim în vederea continuării procedurii de îmbarcare.

În lipsa acesteia, minorului cetățean român nu i se permite îmbarcarea pentru efectuarea călătoriei în străinătate. Forma şi conţinutul autorizaţiei se vor stabili prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, iar spațiile pentru verificarea minorilor se vor asigura și se vor amenaja, inclusiv prin semnalizare specială pentru identificare, de către administratorii aeroporturilor și porturilor aflate pe teritoriul României, notează național.ro

Risc de trafic

Legislația în vigoare prevede dreptul cetățeniilor români minori care au împlinit vârsta de 16 ani, de a călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Astfel, la art. 30 din acest act normative a fost introdus alin.1^1, care prevede, că minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliţiei de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul, potrivit politiadefrontiera.ro

Dispariția controalelor la frontierele maritime și aeriene, din 31 martie 2024, ar fi lăsat deschisă poarta traficului de carne vie.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare