sursa foto:  psnews.ro

Ministerul Finanțelor Publice își ‘ascute colții și ghearele’ din umbră. Banii de la stat deschid ușa controalelor

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a întins o adevărată ”capcană” firmelor care au solicitat ajutor din partea statului în momentul izbucnirii crizei provocate de pandemia noului coronavirus SARS-CoV-2. Nu sunt ocolite nici firmele care beneficiază de fonduri europene.

 

Orice firmă privată care primește ajutoare bănești de la stat poate fi supusă, de către personalul de control al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), unei inspecții economico-financiare. Aceasta se face, de obicei, înaintea inspecției fiscale, iar regulile celor două tipuri de controale sunt asemănătoare. Din moment ce numeroase companii primesc în perioada asta bani de la Guvern pentru a-și continua activitatea economică, acestea ar trebui să știe că pot ajunge obiectul inspecției economico-financiare.

Inspecția economico-financiară este o activitate de control pe care o desfășoară reprezentanții MFP, aceasta fiind reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului 94/2011 și normele sale de aplicare din Hotărârea Guvernului 101/2012. Actele de control sunt stabilite prin ordin al MFP, iar zilele trecute au fost modificate, motiv pentru care profităm de situație și venim cu mai multe detalii despre acest tip de verificare.

Dincolo de firmele de stat, inspecția economico-financiară vizează inclusiv firmele private care primesc bani de la stat (inclusiv din fonduri europene).

Concret, controlul se face „pentru fundamentarea și justificarea utilizării sumelor acordate de la bugetul general consolidat sub forma subvențiilor, transferurilor, alocațiilor sau a altor sume asimilate acestora, pentru subvenționarea unor produse sau susținerea unor activități”, așa cum scrie în norme.

Din moment ce ajutoarele acordate de stat în perioada crizei coronavirusului sunt considerate subvenții, rezultă că autoritățile pot desfășura inspecția economico-financiară la orice contribuabil care a primit astfel de sume de la stat. Banii pentru șomaj tehnic și banii pentru liberele plătite ale părinților reprezintă subvenții pentru compensarea cheltuielilor cu salariile, potrivit unei opinii recente a celor de la MFP, ca să dăm două exemple concrete.

În esență, verificările se axează pe fundamentarea și justificarea folosirii, în conformitate cu destinațiile stabilite, a sumelor alocate de la bugetul general consolidat al statului pentru susținerea unor activități. Însă mai pot fi vizate chestiuni precum respectarea reglementărilor economico-financiare și contabile sau exactitatea și realitatea datelor înregistrate în evidențele financiar-contabile și în actele de constituire, după cum este precizat în norme.

Regulile pentru desfășurarea inspecțiilor economico-financiare seamănă, în mare, cu cele ale inspecției fiscale.

Firmele sunt alese în baza analizei de risc

Selectarea firmelor ce vor fi controlate se face în baza analizei de risc, luându-se în calcul criterii precum:

  • importanța contribuabilului (regională, locală);
  • situația economico-financiară (inclusiv, dar nelimitându-se la pierderi, arierate, creanțe);
  • facilități acordate (inclusiv, dar nelimitându-se la subvenții/transferuri, credite interne și externe cu garanția statului);
  • perioada de la precedenta verificare de aceeași natură și cu aceleași obiective și până la împlinirea termenului de prescripție;
  • solicitări ale unor instituții sau autorități publice.

Înainte de control, se trimite un aviz de inspecție

La fel ca în cazul inspecției fiscale, reprezentanții MFP transmit în avans un aviz, pentru a anunța că urmează o inspecție economico-financiară.

Avizul conține informații despre baza legală a controlului, data la care va începe inspecția, obiectivele autorităților fiscale, perioadele ce vor fi verificate și posibilitatea de a cere, o singură dată, amânarea inspecției. Pentru firmele mari, avizul vine cu 30 de zile înainte, iar pentru ceilalți contribuabili – cu 15 zile înainte.

Prin excepție, acesta se poate comunica și la momentul începerii inspecției, dar numai dacă vorbim de firme în insolvență, de firme la care, în urma controlului documentar, se impune începerea imediată a inspecției sau dacă este necesară extinderea inspecției la alte obiective și perioade decât cele trecute în avizul comunicat deja.

Inspecția durează maximum trei sau șase luni

Ca la orice control al autorităților, data de începere a inspecției economico-financiare a reprezentanților de la MFP este data trecută în registrul unic de control al companiei. Personalul de control trebuie să prezinte legitimația și ordinul de serviciu.

Durata concretă a verificărilor se stabilește în funcție de obiectivele urmărite, dar aceasta poate fi de maximum trei luni. Dacă ne referim la mari contribuabili sau la contribuabili care au sedii secundare, durata este de maximum șase luni. Perioadele de suspendare ale controlului nu se includ în calculul duratei maxime a inspecției.

Reprezentanții MFP vin, de obicei, la spațiile de lucru ale firmelor controlate, în timpul sau chiar și în afara programului de lucru. Dacă verificarea nu-i posibilă la sediul companiei, se face la sediul unității MFP sau într-un loc stabilit de comun acord.

Se face un raport de inspecție economico-financiară

Așa cum se întâmplă la inspecțiile fiscale, firmele sunt informate constant despre constatările inspectorilor. Apoi, le este prezentat raportul de inspecție economico-financiară, despre care aceștia își pot exprima un punct de vedere scris.

Punctul de vedere se transmite în cel mult trei zile lucrătoare de la primirea proiectului de raport. Apoi, după analizarea opiniilor firmei controlate, cei de la MFP definitivează raportul de inspecție economico-financiară, conform celor de la avocatnet.ro.

Citește și:

Contracte cu ‘cântec’ pentru ‘Trupa lui Biluță’. Șapte dintr-o lovitură!

Acuze fără precedent la adresa USR-PLUS, din partea comisarului care candidează la Primărie: Soția și mama, amenințate – tatăl, hărțuit!

EXCLUSIV Nicușor Dan, pe felie cu ‘Garda Veche’ a lui Ion Iliescu! A comandat 500.000 de broșuri de la firma unui fost deputat PDSR

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare