sursa foto:  digi24.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Fenomenul schimbărilor climatice este un multiplicator al amenințărilor la adresa stabilității și securității globale

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, la New York, la evenimentul de nivel înalt cu tema Staying ahead of the Curve – Climate Security and International Law, în contextul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

 

 

 

Reuniunea a fost găzduită de ministrul german al afacerilor externe Annalena Baerbock şi de ministrul afacerilor externe din Palau, Gustav Aitaro. La dezbateri au mai participat ministrul mediului din Somalia, precum și Martin Griffith, sub-secretar general al ONU pentru afaceri umanitare şi ajutor umanitar de urgenţă, Patricia Galvao Teles, membru în Comisia de Drept Internaţional, reprezentanţi ai Secretariatului Forumului Insulelor din Pacific.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat, în cadrul intervenției sale, faptul că fenomenul schimbărilor climatice este un multiplicator al ameninţărilor la adresa stabilităţii şi securităţii globale, întrucât determină consecinţe imediate, printre care penurie alimentară, mişcări forţate de populaţie și alte efecte, afectând în special categorii de populaţie fără acces la resurse financiare.

În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat şi eforturile României pentru a răspunde fenomenului schimbărilor climatice, inclusiv prin aderarea la Acordul de la Paris şi participarea la nivel înalt la Summiturile pentru Climă, subliniind importanţa rezultatelor din cadrul COP27, care va avea loc în Egipt.

Totodată, a arătat că România este un promotor al conexiunii dintre schimbările climatice şi securitate, prin susţinerea abordării subiectului la nivelul ONU, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (https://www.mae.ro/node/57008) şi inclusiv prin participarea în cadrului Grupului de prieteni pentru climă şi securitate (Group of Friends on Climate and Security).

De asemenea, a explicat necesitatea analizării abordării, în cadrul dreptului internaţional, a impactului creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, ca efect direct al schimbărilor climatice, întrucât acest fenomen are impact, în mod major, asupra statelor insulare mici și statelor cu regiuni de coastă joase, ameninţând inclusiv drepturile acestora la spații maritime și la resursele din acestea, respectiv integritatea lor teritorială şi suveranitatea acestora atunci când porțiuni ale teritoriului sau chiar întregul teritoriu sunt inundate permanent.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat activitatea sa aplicată pe acest subiect la nivelul Comisiei de Drept Internaţional (CDI), al cărei membru este (https://www.mae.ro/node/57149), inclusiv în calitatea sa de copreşedinte al Grupului de Studiu privind creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional (Sea-level rise in relation to international law) – subiect care prezintă importanță deosebită la nivel internațional – creșterea nivelului mărilor și oceanelor reprezentând un efect nemijlocit și grav al schimbărilor climatice –, din perspectiva implicațiilor sale juridice complexe pentru un număr de aproximativ 140 de state care sunt afectate direct sau indirect de acest fenomen.

De asemenea, a prezentat First Issues Paper, un document substanțial pe care l-a co-autorat în anul 2020 și care a fost dezbătut anul trecut în cadrul Comisiei, în care este analizată problema creșterii nivelului mărilor din perspectiva dreptului mării. Șeful diplomaţiei române a evidențiat că dreptul internaţional are un rol esenţial în adaptarea la aceste provocări şi ameliorarea unora dintre efectele dramatice asupra statelor afectate de acest fenomen.

Ca posibile soluții concrete care pot fi avansate de comunitatea internațională, ministrul Bogdan Aurescu a propus analizarea posibilității înființării unui Fond internațional dedicat consolidării costiere pentru statele afectate de fenomenul creșterii nivelului mărilor și oceanelor, și care nu pot suporta singure costurile aferente. De asemenea, a prezentat una dintre soluțiile discutate în cadrul Comisiei – așa-numita „înghețare” a liniilor de bază de la care se măsoară spatiile maritime, adică decizia statelor de a nu mai aduce la zi coordonatele geografice ale liniilor de bază, soluție de natură să protejeze juridic titlul/dreptul statelor la spații maritime și la resursele acestora.

Şeful diplomaţiei române a dat asigurări că România va rămâne un actor activ în promovarea acestui subiect deosebit de important pentru pacea şi securitatea internaţională, inclusiv prin încurajarea identificării unor măsuri adecvate prin intermediul dreptului internaţional.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare