sursa foto:  evz.ro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, dă asigurări fermierilor: Subvențiile vor fi în continuare date la timp

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a transmis vineri la târgul „Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”, că toate formele de sprijin pe care le-a dat sunt superioare anilor trecuţi, iar anul viitor sprijinul cuplat în sectorul zootehnic este mai mare decât anul acesta.

 

 

 

 

„Şi eu doresc să fie şi mai mulţi bani în sectorul acesta, facem acest efort, însă îi asigur pe fermieri că anul viitor sprijinul cuplat este mai mare decât anul acesta şi toate formele de sprijin pe care le-am dat sunt superioare anilor trecuţi, conştienţi fiind de faptul că trebuie să fim mereu alături de acest sector şi nu numai în interesul statal ci şi în dorinţa de a fi bine pentru toţi şi pentru fiecare în parte”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la târgul „Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”.

El a dat asigurări fermierilor că subvenţiile vor fi în continuare date la timp, pentru toate sectoarele de activitate.

Întrebat cum pot fi ajutaţi producătorii să ajungă în magazine pentru a avea o expunere mai mare, în condiţiile în care România exportă foarte multe ovine, şeful MADR a răspuns că va folosi „orice cale, orice instrument” pentru a dezvolta sectorul şi a le da cale liberă fermierilor pentru a-şi valorifica produsele pe care le obţin în ferme.

„Sigur, este aşa şi e firesc să fie foarte mare, pentru că suntem a doua ţară ca efectiv de animale în Uniunea Europeană, este în faţa noastră. Spania, a fost şi Marea Britanie, dar ieşind din Uniunea Europeană acum ne comparăm cu ţările care au rămas în acest cuplaj politic şi economic, spunând că avem efective mari la nivelul ţării şi care trebuie să crească, pentru a valorifica resursele pe care le avem şi din acest punct de vedere folosim orice cale, orice instrument, orice zi bună de lucru, pentru a dezvolta sectorul şi a le da cale liberă pentru a-şi valorifica produsele ce le obţin în fermele pe care le au în diferite zone ale ţării.

Iată, astăzi este o secvenţă în care le dăm posibilitatea să vadă oamenii ce produse realizează aceşti harnici lucrători, aceşti ciobani formidabili, aceşti oameni care nu ştiu când e ziua, când e noaptea, nu ţin seama de ploaie sau de vânt. Ei se urcă cu animalele în piscul muntelui pentru a aduce de acolo rezultatul muncii lor, rezultatul muncii lor cu efort extraordinar”, a transmis ministrul Agriculturii.

Daea a precizat că deşi se produce în ţară, nu toate produsele ajung în magazinele din România, pentru că nu a fost creat un instrument necesar pentru a răspunde la această „cerinţă formidabilă şi obiectivă a României”.

„Producem în ţară. Din nefericire, nu toate produsele din România ajung în magazin. De ce? Pentru că nu am creat în ţară un instrument necesar pentru a răspunde la această cerinţă formidabilă şi obiectivă a României. Am înfiinţat în acest sens în 2018-2019 Casa de Comerţ Unirea (…). Această Casă de Comerţ a fost mutilată timp de 2 ani de zile. Acum am repus-o în funcţiune şi de la anul încolo veţi vedea şi reţele de distribuţie pe care le face Casa de Comerţ, în aşa fel încât să aducem producţia pe masa consumatorului, să putem obtura aceste intrări ale produselor din afara ţării, pentru că oferind consumatorului alternativa, cu siguranţă el se va îndrepta spre producţiile româneşti”, a subliniat şeful MADR.

Ministrul a oferit şi un exemplu pe care l-a întâlnit recent în Spania, unde a fost cu prilejul şedinţei comune desfăşurate miercuri de Guvernele României şi Spaniei la Castellón de la Plana.

„Am văzut un lucru excepţional şi le spuneam colegilor, pentru că am fost în Spania şi ca de fiecare dată mă duc în magazine, mă duc în zonele acestea unde sunt expuse pentru vânzare produsele agroalimentare şi am intrat într-un magazin al lor, pe care l-au făcut cu mult timp înaintea noastră, motiv pentru care, iată, şi noi trebuie să accelerăm activitatea în acest domeniu. Şi am văzut, spuneam, ceva extraordinar. Aceleaşi produse şi mă refer la banane, aceleaşi produse care au origini diferite erau puse în acelaşi loc, banane produse în Spania şi din altă parte.

Preţul la bananele produse în Spania era mai mare decât preţul din afară, dar nu întâmplător şi onorant şi extrem de important este faptul că spaniolii se îndreptau spre produsele lor, chiar dacă erau mai scumpe. Doreau să ajute prin cumpărarea produselor, pe producători, pe fermieri să-şi valorifice produsele interne în aşa fel încât să câştige şi producătorul, să câştige şi consumatorul, să câştige şi statul. Haideţi să vedem produsul”, a concluzionat ministrul Agriculturii, conform AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare