Ministrul Alexandru Rafila: În această lună începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în PNRR

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, în această lună începe semnarea contractelor pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

“În această lună începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mă refer, la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente şi lucrul ăsta este în mod evident un pas foarte mare înainte. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja şi acolo el practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti. Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Sigur că depinde foarte mult şi de aplicant ca să aibă succes”, a declarat Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

Întrebat cine va construi spitalele finanţate din PNRR, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Fiecare dintre beneficiari semnează un contract de finanţare cu noi. Unii au deja proiectul tehnic încheiat şi atunci licitează doar construcţia, alţii nu au proiectul tehnic şi atunci licitează proiectul tehnic şi construcţia. Nu pot să ştiu cine a câştigat aceste licitaţii. Sunt anumite proiecte care se desfăşoară deja prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, care este un operator public. Nu există o preselecţie sau… Sunt proceduri de achiziţie publică care trebuie să fie transparente, mai ales că discutăm de bani europeni şi ştiţi bine analiza din partea experţilor Comisiei Europene este permanentă, monitorizarea şi analiza periodică”.

Ministrul a precizat că ANDIS va coordona împreună cu Ministerul Sănătăţii activitatea de construcţie a celor trei spitale regionale şi încă trei obiective din totalul de 27, iar celelalte vor fi făcute de către fiecare beneficiar cu C.N.I sau alt operator care câştigă o astfel de licitaţie.

”Sunt unii care au, de exemplu, deja procedurile avansate, iar banii din PNRR nu fac altceva decât să fie returnaţi celor care desfăşoară deja activităţile de construcţii”, a adăugat ministrul.

Rafila a anunţat că proiectarea Spitalului Regional Iaşi va fi încheiată în această lună / El a precizat că spitalul trebuie finalizat până în 2027 / 752 de paturi, grupate în 6 centre medicale

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare