sursa foto:  INQUAM Photos/ Octav Ganea

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: ‘Avem nevoie de înzestrare în zona navală. Pentru că Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini’

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, miercuri, că speră ca anul viitor să fie alocat cel puţin 30% din bugetul ministerului pentru înzestrare militară şi a subliniat că România are nevoie de achiziţii în domeniul naval.

El a vorbit în deschiderea evenimentului Black Sea Defence and Aerospace (BSDA).

Întrebat în legătură cu procentul care ar putea fi alocat anul viitor, din bugetul Apărării, pentru achiziţii militare, ministrul a spus: „Există o regulă la NATO, de 20%, noi sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”.

„Avem nevoie în acest moment mult mai mult, pentru că situaţia strategică o impune, avem nevoie de înzestrare în zona navală. Pentru că Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini, avem nevoie nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”, a arătat Dîncu.

Dîncu a spus că achiziţia corvetelor ar putea fi decisă în iulie, cel mai târziu. „Achiziţia nu o amânăm, în acest moment este o prelungire pe care a cerut-o Asocierea (Naval Group – şantierul naval Constanţa – n.r.) pentru a veni cu o ultimă ofertă. Sper că vom hotărî asta în maxim două luni”, a detaliat el.

În ceea ce priveşte achiziţiile în domeniul Apărării, ministrul a apreciat că procedurile sunt lungi şi că există licitaţii blocate pentru că „nu a existat o respectare a legilor legate de achiziţii”.

„Sunt câteva lucruri care ţin de legislaţie în primul rând. Achiziţiile care au fost blocate la un moment dat nu sunt blocate din voinţa cuiva, ci sunt blocate pentru că nu a existat o respectare a legilor legate de achiziţii (…) Noi încercăm şi prin reglementările noastre proprii să realizăm cât mai repede înzestrarea, dar nu o putem face în momentul în care unii din cei care oferă nu respectă legea în totalitate”, a afirmat Dîncu.

El a susţinut că „este vorba de o legislaţie greoaie în acest moment, când avem nevoie foarte rapid de înzestrare”.

„Dar atunci când este vorba de licitaţii publice, cele mai multe achiziţii au fost blocate de contestaţiile celor care au pierdut competiţia. Va trebui probabil să găsim mijloace mai rapide pentru achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte legislaţia noastră. Dar sperăm că primul lucru se întâmplă în legislaţia europeană care ne va ajuta să facem acest lucru”, a completat ministrul.

La deschiderea BSDA, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit de perspectivele industriei de apărare.

„Industria de apărare a României trebuie să fie atât strategică, cât şi profitabilă pentru economie. Nu mai vrem strategii doar pe hârtie. Strategia dezvoltării industriei de apărare trebuie adaptată la noua dinamică de securitate şi la noile condiţii tehnologice şi noile repere economice. Dezvoltarea industriei naţionale de securitate trebuie să ţină cont de faptul că piaţa rezultă din cerinţele determinate de ameninţările militare existente şi probabile şi de misiunile asumate la nivel NATO”, a spus Spătaru.

BSDA, care se desfăşoară până vineri la Complexul expoziţional ROMAERO S.A. din Bucureşti, are drept scop identificarea oportunităţilor şi găsirea soluţiilor de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România, infromează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare