sursa foto:  digi24.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, discuție pe tema aderării României la spațiul Schengen cu omologul din Lituania

Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni că ministrul Bogdan Aurescu a purtat o convorbire telefonică cu omologul din Lituania, Gabrielius Landsbergis, despre faptul că România urmează să îşi reia, anul acesta, participarea la misiunile de poliţie aeriană din regiunea Mării Baltice.

 

 

 

La rândul său, ministrul lituanian de Externe a mulţumit României „pentru atitudinea activă în domeniu şi pentru reluarea participării ţării noastre la misiunile de poliţie aeriană”, arată sursa citată.

Convorbirea a vizat, pe lângă un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din perioada următoare în raport cu agenda bilaterală, europeană şi euroatlantică, procesul de aderare a României la spaţiul Schengen şi demersurile recente în acest dosar.

Astfel, conform MAE, subiectul aderării României la Schengen a fost abordat pe larg în cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu informându-l pe Gabrielius Landsbergis cu privire la „dialogul intens derulat în ultimele săptămâni cu omologii din majoritatea statelor membre, inclusiv cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE”.

În context, Bogdan Aurescu a informat cu privire la reconfirmarea, în cadrul acestor convorbiri, a sprijinului ferm al omologilor săi pentru acest obiectiv, în beneficiul unităţii şi solidarităţii europene, precum şi cu privire la hotărârea acestora de a se implica activ în susţinerea României.

În privinţa dialogului cu Austria, ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre dialogul iniţiat deja cu partea austriacă, fiind necesară o atitudine constructivă, orientată spre soluţii din partea executivului austriac, care să permită depăşirea situaţiei de blocaj.

De asemenea, Aurescu a reiterat că ţara noastră „doreşte să se angajeze activ în eforturile de la nivelul UE privind formularea de soluţii concrete eficiente la provocările determinate de migraţia ilegală, în continuitate cu acţiunile şi conduita sa de până acum bazată pe solidaritate şi responsabilitate, cu toate că nu acceptă conexiunea artificială între tema migraţiei şi aderarea României”.

Ministrul Gabrielius Landsbergis a reiterat susţinerea fermă a Lituaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, exprimând întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalţi parteneri europeni pe acest subiect şi subliniind importanţa acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context de securitate deosebit de dificil.

Cei doi demnitari au salutat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi coordonarea eficientă în cadrul UE, NATO şi al formatelor regionale, precum Iniţiativa Celor Trei Mări şi Formatul Bucureşti 9. În context, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la obiectivele viitorului Summit NATO de la Vilnius, din vara acestui an, atât din perspectiva asigurării implementării obiectivelor asumate la Summitul precedent de la Madrid, precum şi în vederea pregătirii unor decizii cât mai de substanţă, inclusiv în lumina evoluţiilor curente determinate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare