sursa foto:  themoscowtimes.com

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: ‘Trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor’

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, participă luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Bruxelles.

Potrivit MAE, cel mai important subiect de pe agenda de astăzi este, desigur, situația de securitate în Europa, care se înrăutățește din cauza masării de trupe ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre.

“Aceasta este o continuare a discuției pe care am purtat-o acum 10 zile la reuniunea în format Gymnich de la Brest (Franța), iar astăzi voi reitera poziția fermă a României, potrivit căreia UE trebuie să fie vizibilă și vocală în legătură cu această problemă, fiind foarte important că reușim să adoptăm astăzi și Concluzii ale Consiliului pe această temă.

Aceste Concluzii vor afirma foarte clar faptul că Federația Rusă trebuie să dezescaladeze situația în apropierea Ucrainei și în regiunea Mării Negre. Vom sublinia, de asemenea, cu fermitate, că “sferele de influență” reprezintă un concept perimat, care nu ar trebui utilizat în actualul context european de securitate. În același timp, este foarte important că aceste Concluzii afirmă sprijinul în continuare pentru principiile fundamentale ale arhitecturii de securitate din Europa, așa cum sunt valabile în acest moment”, a spus ministrul de Externe.

Acesta a subliniat că va exista în continuare o coordoanre cu partenerii strategici și, de aceea, la întâlnirea de luni a participat și secretarul de stat american Blinken, în urma întâlnirii sale de la Geneva cu ministrul rus al afacerilor externe, de vineri.

“Ne-am coordonat înainte și ne vom coordona și în acest moment, după întâlnirea de la Geneva, iar eu voi exprima apreciere pentru faptul că secretarul de stat Blinken și ministrul Lavrov au agreat organizarea unor întâlniri viitoare – cel puțin încă una. Acesta este un lucru bun, pentru că dialogul trebuie să continue”, a precizat Bogdan Aurescu.

Acesta a atras atenția că trebuie progrese în procesul de pregătire a sancțiunilor, acesta fiind instrumentul pe care UE îl poate utiliza, cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei.

“De aceea, consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor, și sper că și Concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât.

Apoi, bineînțeles, trebuie să sprijinim în continuare reziliența Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. Trebuie să continuăm să dezvoltăm instrumente și eforturi ale UE pentru a ne implica mai mult în soluționarea celorlalte conflicte prelungite din regiune. Așadar, sunt multe aspecte de discutat astăzi”, mai precizează Bogdan Aurescu.

Temeri privind o posibilă invazie

Rusia a masat 100.000 de militari la granița cu Ucraina, dar neagă că plănuiește un atac militar. Miniștrii britanici au avertizat guvernul rus se va confrunta cu consecințe grave în cazul în care invadează țara vecină.

Într-o declarație, secretarul de Externe Liz Truss a transmis că orice acțiune la adresa securității europene din partea Rusiei va avea consecințe grave

„Informațiile publicate explică amploarea activității ruse menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului…Rusia trebuie să detensioneze, să-și încheie campaniile de agresiune și dezinformare și să urmeze o cale de diplomație…Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în mod repetat, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri mari”.

Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014, după ce țara și-a răsturnat președintele pro-rus, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare