sursa foto:  b1.ro

Ministrul de Interne, Lucian Bode: Avem şansa de a valorifica experienţa noastră în gestionarea migraţiei la nivelul întregii UE

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis pe pagina sa de facebook că România se alătură proiectului-pilot pentru acţiuni în domeniul azilului şi managementului frontierelor.

 

 

 

Ministrul român a semnat, vineri, la Bruxelles, alături de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, scrisoarea de intenţie privind lansarea unui proiect-pilot ce prevede concretizarea mai multor instrumente eficiente de acţiune în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti existente deja în aceste domenii.

”România se alătură acestui proiect-pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migraţie şi pentru a arăta încă o dată că acţionăm întotdeauna în spiritul solidarităţii şi responsabilităţii europene”, a scris Bode pe Facebook.

Proiectul-pilot va beneficia de sprijinul operaţional, tehnic şi financiar al Comisiei Europene şi al agenţiilor UE din domeniul afacerilor interne, precum Agenţia Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), EUROPOL şi FRONTEX.

„Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuţiei concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migraţie la nivel european. Vom acţiona atât pentru a consolida capacitatea autorităţilor române de a face faţă provocările generate de migraţie, dar şi pentru a arăta că acest proiect-pilot poate fi o sursă de inspiraţie valoroasă şi pentru alţi parteneri europeni”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a precizat că migraţia este o provocare europeană, care necesită soluţii cuprinzătoare şi coordonate, iar managementul eficient al frontierelor, cooperarea internaţională, procedurile rapide de azil şi returnare sunt esenţiale pentru gestionarea acestei provocări în toate aspectele sale.

„Avem şansa de a valorifica constructiv experienţa noastră în gestionarea migraţiei la nivelul întregii UE, deoarece România, din poziţia geografică strategică în care se află, joacă un rol cheie în securizarea frontierelor externe ale UE şi contribuie efectiv la asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru întreaga UE”, a arătat Lucian Bode, conform AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare