sursa foto:  puterea.ro

Florin Cîţu a informat! Președintele a plusat

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat încă o dată că nu susține legea dublării alocațiilor datorită faptului că nu sunt bani. Deși, preşedintele Klaus Iohannis a fost sfătuit să nu retrimită legea alocațiilor în Parlament, domnia să nu a ținut cont de părearea ministrului de finanțe: „Nu avea surse de finanţare, acesta era un motiv, dar eu nu i-am făcut această recomandare”, a spus Florin Cîţu.

„A fost o ordonanţă de urgenţă prin care acestă dublare a fost prorogată până la sfârşitul lunii iulie. Înseamnă că legea va fi implementată de la 1 august. În acest moment, nu există discuţii despre altceva. Ştiţi foarte bine că am spus tot timpul că în buget sunt banii alocaţi, venituri estimate pentru plata tuturor cheltuielilor pe care le-am avut la momentul respectiv, pensii, salarii şi orice alte proiecte de investiţii etc. Toţi banii sunt acolo. Iarăşi, o acuzaţie, o minciună mizerabilă din partea PSD e că nu sunt bani la buget. Este matematică elementară: ştim câţi oameni primesc pensii, înmulţim cu pensia medie, totul se calculează şi se vede clar că sunt banii în buget. Banii sunt acolo”, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele despre legea care dublează alocaţiile în Parlament, el a afirmat că „a discutat despre toate”, dar că nu i-a recomandat să o retrimită în Parlament.

„Nu cred că am avut motive la acel moment să o retrimitem. Aveam o lege aprobată în Parlament, nu avea surse de finanţare, acesta era un motiv, dar eu nu i-am făcut această recomandare. (…) Nu trebuie să-i cerem domnului preşedinte să rezolve problemele Guvernului sau ale unui Parlament iresponsabil. Legea pentru dublarea alocaţiilor nu are surse de finanţare. Este ok că impactul este mai mic decât în cazul legii pensiilor, dar la legea pensiilor este un lucru criminal, pentru că a trecut o lege prin Parlament fără nicio sursă de finanţare pentru nici un an, nici anul trecut, 8 miliarde lei a fost impactul negativ şi a trebuit să facem rost de bani pe ultima sută de metri. Anul acesta, 24 miliarde lei, nu erau banii acolo, a trebuit să facem rost de bani, să găsim resursele pentru a aloca banii pentru pensii. Anul viitor, sunt 58 miliarde lei şi va trebui să rezolvăm şi acea problemă. Le rezolvăm pe toate”, a menţionat ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu a declarat totodată că nu a supraestimat veniturile la bugetul de stat.

„Nu am supraestimat veniturile, de aceea avem un deficit de 3,6% din PIB. Puteam să facem aceeaşi şmecherie cum o făceau anul trecut: supraestimam veniturile şi veneam cu un deficit de sub 3%, dar apoi era foarte uşor să vedeţi în timpul anului că am supraestimat veniturile”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte ce se întâmplă în viitor, totul depinde de evoluţia economică, a adaugat Cîţu.

În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la alocaţii.

În 16 ianuarie, Guvernul a amânat dublarea alocaţiilor, până la 1 august, informeaza news.

 

Vezi și

Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare